Jonsters charity lägger ner efter tio år: "Vi har hjälpt tusentals barn"

Välgörenhetsstiftelse lägger fokus på svårt sjuka barn sista halvåret

HELSINGBORG.

Viljan att ge tillbaka. Det var så det började när Jone Sølvik grundade välgörenhetsstiftelsen Jonsters charity som till årsskiftet lägger ner verksamheten. Men på tio år uppskattar man ha hjälpt över 5 000, på olika vis, utsatta skånska barn och ungdomar genom olika ideella insatser.
– Vi är jättenöjda och stolta över de här åren, säger grundaren Jone Sølvik.

Jonsters charity har hela tiden byggt på ideellt arbete. Därför känner man nu att tiden är kommen – efter tio år – att lägga ner.

– Anledningen är att vi inte hinner med våra liv riktigt. Vi har jobb, familjer och har jobbat ideellt under alla år och har lagt ner tiotusentals timmar. Vi känner att det är läge att tacka för oss och känner oss supernöjda och stolta över så mycket vi har gjort under så många år, säger Jone Sølvik.

Bland annat har arbetet bland annat gått genom Helsingborgs lasarett och socialförvaltningen där man har fått kontakt med de, på olika sätt, utsatta barnen som behövt stöttning av diverse slag.

– Det starkaste upplevelserna jag tar med mig är när vi har ordnat drömdagar för svårt sjuka barn. Jag minns Fanny och Mathias, barnen som var allvarligt sjuka, som vi ordnade en minnesvärd dag för. Senare gick de tyvärr bort. Det är starka minnen som jag alltid kommer att bära med mig, säger Jone Sølvik.

Att han en gång startade Jonsters charity var för att han själv ville ge tillbaka för den typ av liknande hjälp han fick en gång i tiden. Hans egen historia handlar om att han är uppvuxen i Norge och sedan födseln blev slagen och misshandlade både fysiskt och psykiskt.

– Hade jag inte fått den här typen av hjälp när jag kom till Sverige hade jag inte levt i dag, säger han och fortsätter;

– Jonsters charity är lite därför mitt skötebarn. Jag är så otroligt tacksam för att vi har fått hjälpa så många barn under de här åren – fått göra skillnad. Och jag är tacksam över all hjälp från volontärer, privatpersoner och företag som velat stötta. Men det är också en sorg att avsluta.

Välgörenhetsstiftelsen kommer att fortsätta året ut, innan man slutar. Tills dess kommer man att lägga extra fokus på svårt sjuka barn.

– Vi kommer att ordna drömdagar på lasarettet för barn som verkligen behöver det, säger Jone Sølvik.

Publicerad 13 June 2018 16:02