Omhäktades misstänkt för mord – får nu 210 000 kronor i skadestånd

Satt häktad i nära fem månader

HELSINGBORG/LANDSKRONA.

I nästan fem månader satt en 35-årig Landskronabo häktad för misstanke om ett mord. Nu får han 210 000 kronor i skadestånd.

En man sköts ihjäl på Varbergsgatan i Helsingborg i september 2016. I januari, året efter, greps en man – i dag 35 år gammal, misstänkt för mordet. Vid ett flertal tillfällen blev han omhäktad på den starkare misstankegraden och det var klart för rättegång.

Men plötsligt ändrade åklagaren sig och släppte 35-åringen och en annan man som var misstänkt.

Tidigare uppgav åklagare Tore Widetjärn i en intervju med Helsingborgs Dagblad att han vid en samlad bedömning konstaterat att bevisen inte var tillräckliga för att väcka åtal. När tidningen frågade om han inte kunde gjort bedömningen tidigare svarade åklagaren:

– Det kan du tycka men jag är skyldig att vara objektiv. Man ska komma ihåg att den här sortens utredningar till sin art är komplicerade. Offer och misstänkta lever i grovt kriminella miljöer, vilket betyder att vi inte får något gratis. Inga vittnen, inga kompisar som vill prata med polisen, ingenting.

Åklagaren anser nu att 35-åringen inte ska få något skadestånd. Skälet ska vara att han inte ville förklarar varför den bil han förfogade över befann sig vid mordplatsen när mordet genomfördes.

Men Justitiekanslern meddelar att man inte kan kräva att misstänkta ska hjälpa till med utredningen, skriver HD.

Några månader efter att 35-åringen släppts greps och häktades han igen, då han misstänktes för ett mordförsök i Landskrona. Den gången blev han åtalad och där rättegången har varit.

35-åringen ska ha en lång kriminell karriär bakom sig och anses vara ledande person inom ett av de kriminella nätverken i Landskrona, rapporterar tidningen.

Mordet i Helsingborg är fortfarande ouppklarat.

Publicerad 21 June 2018 10:31