Så hyllas VM-hjälten i hemstaden

"Något att enas kring"

HELSINGBORG.

Påarpssonen och snart HIF-spelaren Andreas Gransqvist hyllas på hemmaplan. Strax innan åttondelsfinalen avtäcktes en fyra meter hög gran på "Graningen".

Av
André Kvist

Dagen efter 3-0-vinsten över Mexiko satt en grupp kommunanställda på lunchrasten och pratade. Plötsligt kommer någon med den genialiska idén att kaptenen, hjälten och hemmasonen borde hyllas.

– Någon kläckte idén att sätta en gran på Gröningen. Något att enas kring, säger Josette Dahlin, landskapsarkitekt och en av initiativtagarna.

Strax innan åttondelsfinalen mot Schweiz avtäckte man en fyra meter hög kungsgran gjord av plywood. Skapad av konstnären Tim Nedrup. Josette berättar att det var en succé och kickstart på matchen.

Alla kan nu lämna sina personliga hälsningar till Granen. Runt 2 000 lappar har tryckts upp som sedan kan fästas på verket som "granbarr". Men det var väldigt nära att det bara blev en idé kring lunchbordet.

– På måndagslunchen, dagen innan, hade vi ingen gran. Då var jag jättedeppig. Sedan var det någon som kände någon och klockan 12 på natten plingade det till i mobilen, konstnären Tim Nedrup hade granen färdi, berättar Josette Dahlin.

– Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma när man har något att enas kring. Jag har känt att alla backar upp en hela vägen.

Till slut blev Gröningen till "Graningen" och "den heliga graanen" var på plats inför hundratals fans.

Nu planeras fler hyllningar till Granqvist men vad det kommer handla om återstår att se.

Publicerad 04 July 2018 14:12