Foto: Mostphotos.com

JUST NU: Två döms till långa fängelsestraff för dödskjutningen i Bårslöv

"Offret sköts med flera skott både i och utanför bilen och såväl framifrån som i ryggen"

HELSINGBORG.

Över 15 skott avlossades mot 20-åringen som sprang för sitt liv. Idag kom domen mot en 36-årig man och en 22-årig medhjälpare.

Av
André Kvist

Helsingborgs tingsrätt dömer två män för mordet på en 20-årig man. Det var den 31 oktober förra året som skottlossningen inträffade på en grusplan vid idrottsplatsen i Bårslöv. Vittnen skyndade till 20-åringens hjälp men hans skador var för svåra och hans liv gick inte att rädda.

Det 20-åriga offret kom till platsen tillsammans med tre andra män, visar utredningen. Minst 15 skott avlossades med ett automatvapen, både i bilen och utanför. Offret träffades av minst tio skott.

En av männen som var med i bilen, som inte har åtalats, berättar att 36-åringen och 22-åringen följde efter den yngre mannen och sköt mot honom när han försökte fly.

Helsingborgs tingsrätt anser att bevisen är tydliga, de anser det bevisat att det var 36-åringen som sköt. Han döms till 16-års fängelse för mord.

– Normalstraffet för mord är enligt praxis 14 års fängelse. Tingsrätten anser att straffet ska vara längre eftersom offret sköts med flera skott både i och utanför bilen och såväl framifrån som i ryggen, säger lagmannen Ylva Norling Jönsson, i ett pressmeddelande.

Den tekniska utredningen har visat att alla skott kom från samma vapen döms den andra mannen inte för mord. Däremot menar rätten att han har stöttat 36-åringens handlingar. Han döms till åtta år i fängelse för medhjälp till mord.

– 22-åringens medverkan är begränsad till den korta tid som angreppet pågick och han har inte fysiskt skadat brottsoffret utan varit ett mentalt stöd åt 36-åringen. Tingsrätten anser därför att han medverkat i mindre mån och att hans brott därför har ett lägre straffvärde som är åtta års fängelse, säger Ylva Norling Jönsson.

Båda männen döms även för grov skadegörelse då de brände upp bilen i syfte att förstöra bevis. De körde från brottsplatsen till Ängelholm där de anlade branden. Båda männen nekar till brott.

Två kvinnor var misstänkta för skyddande av brottsling men frias helt av rätten. Detta då det inte är bevisat att kvinnorna visste att den ena mannen just begått ett mord.

Fakta: Straffet för mord

Enligt brottsbalken ska den som gör sig skyldig till uppsåtligt dödande dömas för mord till fängelse i 10–18 år eller till livstids fängelse.

Utgångspunkten är enligt praxis 14 års fängelse. Om det finns förmildrande omständigheter kan straffet minskas ner till 10 år. Finns det försvårande omständigheter kan straffet ökas upp till 18 års fängelse.

Livstids fängelse ska tillämpas endast i de undantagsfall då ett tidsbestämt fängelsestraff på 18 år inte är tillräckligt, t.ex. då gärningsmannen har mördat mer än en person eller då omständigheterna annars är synnerligen försvårande.

Försvårande omständigheter är t.ex. att:

  brottet har föregåtts av noggrann planering eller har präglats av särskild förslagenhet

  gärningen har varit särskilt hänsynslös genom att den medfört ett svårt lidande för brottsoffret

  brottet har riktat sig mot en närstående

  brottsoffret har befunnit sig i en skyddslös ställning

  brottet har utförts i offrets hem

  brottet har förövats inför ögonen på närstående till offret, t.ex. offrets barn

  brottet har syftat till att främja eller dölja annan brottslighet

  gärningsmännen har varit i numerärt överläge

Källa: Helsingborgs tingsrätt.

Publicerad 13 July 2018 11:29