För nio månader sedan infördes den nya lagen mot kränkningar på nätet. Sedan dess har nio personer dömts, en av dem en ung man från Kristianstadstrakten.

För nio månader sedan infördes den nya lagen mot kränkningar på nätet. Sedan dess har nio personer dömts, en av dem en ung man från Kristianstadstrakten. Foto: Ritzau Scanpix/Anne Bæk

Skånsk man filmade par som hade sex – döms efter lagskärpning

Juridikexpert om ny lag: "En väldigt viktig förändring"

SVERIGE/SKÅNE. För nio månader sedan infördes den nya lagen mot kränkningar på nätet. Sedan dess har nio personer dömts, en av dem en ung man från Kristianstadstrakten.

Av
Andreas Holm

Vid det senaste månadsskiftet pågick samtidigt 130 förundersökningar, tretton fall i Skåne, där brottsrubriceringen fanns med, visar siffror som Nyhetsbyrån Siren begärt ut från Åklagarmyndigheten.

– Polis och åklagare har en ökad skyldighet att utreda de här brotten nu, det är en väldigt viktig förändring, säger Ängla Eklund, ordförande för Institutet för juridik och internet, till Nyhetsbyrån Siren.

Sedan lagen infördes har tio personer åtalats för brott, där flest fällts vid Värmlands tingsrätt. I några av de totalt tio fallen har de misstänkta dömts för åklagarens andrahandsyrkande förtal istället för olaga integritetsintrång, vilket en ung man från Kristianstads kommun nyligen fälldes för.

Han dömdes till grovt förtal och dagsböter för att under en nyårsfest med sin mobiltelefon filmat ett par ha samlag "för att vara rolig". Filmen spreds sedan vidare på olika sociala medier.

Ängla Eklund betonar att det för tidigt att dra några säkra slutsatser innan ett prejudicerande domstolsutslag finns, men ser tendenser i rätt riktning.

– Vi ser en benägenhet hos rättsväsendet att tillämpa de nya verktygen på ett brett sätt, vilket är positivt. Inte bara spridning av filmer av sexuell natur har lett till fällande domar, utan även spridning av misshandelsfilmer. Det kan hända att fler luckor i lagstiftningen behöver täppas till framöver, men lagen är ett steg i rätt riktning, säger hon till Siren.

Fakta olaga integritetsintrång:

Med den nya lagen är det straffbart att göra intrång i någons privatliv genom att sprida vissa bilder eller uppgifter om det kan orsaka allvarlig skada för personen.

Straffet för brottet är böter eller fängelse i högst två år, för grovt olaga integritetsintrång fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

En person, en Boråsbo, har hittills dömts för grovt brott. Han dömdes i september till nio månaders fängelse.

I Skåne har en person dömts för grovt förtal. Hittills pågår 13 förundersökningar i Skåne, varav sex i Malmö, fyra i södra Skåne, två i Kristianstad och ett fall i Helsingborg.

Källa: Nyhetsbyrån Siren, Åklagarmyndigheten

Publicerad 18 October 2018 10:04