Att ha studentutspringet en onsdag menar Wilma Håkansson gör att det blir mindre gemenskap klasskompisar emellan och mindre tid att fira.

Att ha studentutspringet en onsdag menar Wilma Håkansson gör att det blir mindre gemenskap klasskompisar emellan och mindre tid att fira. Foto: Mostphotos/Privat

Studenter gör uppror mot dag för utspring: "Vill ha vår studentvecka"

Vill att studentdagen ska förläggas på en fredag

HELSINGBORG.

Utspring en onsdag gör att studenter går miste om en hel studentvecka och så krockar det med grundskoleavslutningen. Det menar studenter som nu samlats i ett facebookupprop för att få ansvariga att ändra utspringet till en fredag.
– Det är en dag som handlar om oss och vi får inte vara med och bestämma. Det tycker jag är sjukt, säger Wilma Håkansson, ordförande i Helsingborgs studentkårer.

Studenternas utspring i Helsingborg är planerat till onsdagen den 5 juni, samma dag som grundskolornas avslutning. Det är något Wilma Håkansson, gymnasist på Tycho Braheskolan anser är problematiskt. Därför startade hon, för Helsingborgs studentkårers räkning, ett upprop på Facebook "Vi som vill ta studenten på en fredag".

– Vi vill att föräldrar och syskon ska kunna vara med på utspringet. Men när det krockar med grundskoleavslutningen kan det vara svårt att få ihop pusslet, säger Wilma Håkansson.

Sedan vill man även ha möjlighet att fira ordentligt.

– Vi vill ha vår studentvecka, att kunna ha fest. För som det ser ut nu så kommer helgen emellan och då blir det fest för alla, inte något särskilt för studenterna. Men det handlar inte heller om att bara festa, utan även om att klasskompisar ska känna gemenskap och fira dagarna innan det är dags för själva studenten, säger hon.

Enligt Wilma Håkansson har man varit i kontakt med skol- och fritidsförvaltningen där man fått besked om att det är för sent att ändra studentdagen.

– För två år sedan flyttade man studentdagen och då beslutade man det så sent som i november. Det borde inte vara omöjligt nu.

Uppropet på Facebook fick omkring tusen medlemmar på under 24 timmar och har i skrivande stund över 1 200 medlemmar. Och Wilma Håkansson har förhoppningar om att hon, med många studenter, ska få sin vilja igenom med ett utspring på en fredag.

– Många är jätteupprörda över det här och vi pratar mycket om det i skolan. Vi kommer att kontakta fler ansvariga och politiker och se vilka svar vi får. Det är konstigt att man inte blandar in oss studenter direkt när man planerar sådant här. Det är ju trots allt en dag som handlar om oss. Vi kommer inte att ge oss, säger hon.

Enligt Christian Olsson, verksamhetschef för gymnasieskolorna, infaller studentdagen på onsdagen i år föra att få ihop det med lärarnas kompetensutvecklingsdagar och för att följa de regler som finns.

– Absolut ska studenterna få lov att fira. Men lärotiderna planeras av den politiska nämnden och de beslutar bara utifrån formella skäl. I år jämställde vi onsdagen med en fredag och ur ett historiskt perspektiv hade vi studentdagen en onsdag 2013 och en torsdag 2014. Enligt min erfarenhet fungerade det hur bra som helst.

Han menar att det inte är förtsta gången studenten sammanfaller med grundskolans avslut.

– Med den framförhållning vi har haft i beredning och beslut så borde det finnas utrymme för att kunna planera dagen, säger Christian Olsson.

Publicerad 18 October 2018 11:31