Björn Skifs kommer till Helsingborg Arena.

Björn Skifs kommer till Helsingborg Arena. Foto: Peter Knutson

Skifs inför Helsingborgsspelningarna: "Jag ångrar ingenting"

Firar över 50 år som artist

HELSINGBORG.

Björn Skifs firar över 50 år som artist med en kritikerrosad höstturné som till helgen når Helsingborg där två spelningar ges.
– Det här är mitt sätt att hålla formen, säger 70-åringen med ett skratt.

Av
Marcus Celander

50-årsjubiléet inleddes i fjol med mäktiga cd-boxen ”Every Bit Of My Life 1967–2017” som innehåller 24 cd-skivor. Boxen sammanfattar hela Björn Skifs skivproduktion.

– En del gamla grejer blev jag positivt överraskad av, oj, har jag spelat in det? Men där fanns även material där jag tänkte äh, vad är det för skit, berättar han.

Han gladdes bland annat över materialet som han och parhästen Bengt Palmers åstadkom på 70-talet.

– Vi fick till ett bra sound. En av låtarna därifrån, ”Firefly” kör jag nu på turnén, jag har aldrig gjort den live tidigare.

Nu är den folkkäre artisten på höstturné över hela landet med tvåtimmarsföreställningen ”Bitar ur mitt liv” där gamla hits varvas med anekdoter –och han har gott om båda saker att bjuda på efter fem decennier i rampljuset.

Björn Skifs har sett hur underhållningsbranschen utvecklats i Sverige – från analog pop i folkparkerna till dagens genomdigitaliserade utslagningstävlingar i direktsänd Idol-teve.

– Jag har inget emot konceptet egentligen, men många duktiga ungdomar blir nedsablade där. Risken är att de tappar lusten. Jag hade nog inte nått speciellt långt i Idol, säger han.

Björn Skifs har även blivit känd som skådespelare och komiker. Kritiker menar att han slarvat bort sin karriär eftersom han inte satsat allt på sången. Och så var det USA-satsningen på 70-talet som sannolikt sumpades då Björn Skifs och hans band Blue Swede valde att i stället uppfylla kontrakt med folkparker hemma i Sverige.

– Jag ångrar ingenting. Det är mitt liv och jag har haft roligt under tiden. Jag fick en karriär jag inte ens kunde drömma om.

Björn Skifs uppträder Helsingborg Arena den 2 och den 3 november klockan 19.30.

Publicerad 01 November 2018 10:30