Bilderna är tagna i andra sammanhang och personerna har inget med artikeln att göra.

Bilderna är tagna i andra sammanhang och personerna har inget med artikeln att göra. Foto: Ritzau Scanpix/Mostphotos.com

Polisen varnar för sugardejting: "Många tonårstjejer känner nyfikenhet kring det här"

Spanare upptäckte flicka med man

HELSINGBORG.

En flicka erbjöds pengar för att umgås med en äldre man. Dagen skulle sluta med sex. Nu varnar polisen för fenomenet sugardejting.
– Vi har inte stött på det i Helsingborg tidigare, säger Tobias Holst, polisinspektör vid Helsingborgspolisen.

Polisens spaningsgrupp noterar en välklädd ung tjej på Knutpunkten. Senare ser man henne lämna platsen med en något äldre man.

Mannen och den unga tjejen försöker hyra ett rum på ett hotell men nekas. De går vidare och nekas gång på gång att hyra ett rum. När polisen sedan ingriper misstänks mannen för sexköp och polisens misstanke besannas: flickan hade erbjudits en större summa pengar för att umgås under dagen som sedan skulle avslutas med sex.

Enligt Tobias Holst vid Helsingborgspolisen är det första gången man påträffar ett fall av så kallad sugardejting.

– De här personerna – främst unga tjejer – skriver upp sig på sajter där så kallade sugar daddys söker unga tjejer för umgänge och sex mot betalning. Även i olika forum diskuteras det här och vi har noterat att många tonårstjejer känner nyfikenhet kring det här, säger han.

Sajterna liknar inte sällan vanliga dejtingsidor. Men förhållandet mellan de som dejtar är allt annat än jämställt.

– Männen har ofta någon form av status i samhället med makt och/eller pengar och som skaffar sig en eskort. I gengälld kan tjejen få resor, pengar, kläder – ofta sådant som föda en viss livsstil, säger Tobias Holst.

Nu går Helsingborgspolisen ut med en varning om fenomenet som är känt men som nu alltså har påträffats i Helsingborg. Främst vill man uppmana föräldrar att prata med sina tonåringar.

– Det är synen på sex och den egna kroppen har förändrats. I forum kan man läsa om unga tjejer som nästan är lite blasé och likställer ett ragg med att ta hem en kille från ett disco och ha sex mot betalning. Det är den utvecklingen och en annan syn på sexualitet – att gränserna för prostitution suddas ut – som oroar oss, säger Tobias Holst.

Sugardejting

Sugardejting är en åldersmässigt asymmetrisk sexuell relation som består av ett arrangemang mellan en äldre part (sugar daddy eller sugar mama) och en yngre (sugar baby eller boy toy) vilka ingår ett avtal om ersättning för relationen. Den äldre parten är vanligen förmögen och betalar den yngre parten för umgänge. Sugardejting bedrivs ofta via internet på särskilda dejtingsidor.

Källa: Wikipedia

Publicerad 06 November 2018 00:00