Det 300 kilo kokain som upptäcktes har ett gatuvärde av 268 miljoner kronor. Nu döms två män till nio års fängelse vardera för grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

Det 300 kilo kokain som upptäcktes har ett gatuvärde av 268 miljoner kronor. Nu döms två män till nio års fängelse vardera för grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Foto: Tullverket

Två män döms till nio års fängelse för omfattande kokainsmuggling – en frias

Smugglade 300 kilo rödfärgad narkotika

GLUMSLÖV.

Två av de tre åtalade männen döms till nio års fängelse vardera för den omfattade kokainsmugglingen i Glumslöv. En man friges. Det slår nu Malmö tingsrätt fast.

Det var i januari i år som Tullverket efter omfattande gjorde ett tillslag mot en lokal i Glumslöv. Tre män greps där misstänkta för att ha smugglat 300 kilo kokain till ett gatuvärde av 268 miljoner kronor.

Två män, 49 år gamla och hemmahörande i Helsingborg, åtalades för synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott. En 37-årig man hade enligt åklagarens mening bara hjälpt till när kokainet nått till Glumslöv och åtalades för försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen släpptes, men 49-åringarna satt kvar häktade.

De två 49-åringarna döms nu till nio års fängelse vardera men 37-åringen frias. Det står klart genom den dom som kom från Malmö tingsrätt på tisdagen.

Narkotikan som var adresserad till ett företag i Glumslöv hade förts från Colombia via Spanien och sedan flugits till Arlanda i Stockholm och hade färgats rödbrunt för att dölja leveransens innehåll – något som upptäcktes i Spanien men som i samarbete med tullen skickades vidare till Malmö där kokainet byttes ut mot finbetong.

Under tiden hade tullen span på en lokal i Glumslöv. När man slog till fanns de två 49-åringarna i lokalen. I lokalen ska det även ha funnits listor över kemikalier för att extrahera det röda färgpigmentet från narkotikan.

Publicerad 06 November 2018 12:44