Jamila El-Hallah (mitten t.h) driver I am fashion tillsammans med Fatima Zukic´ och Filippa Markai. Haitham Lala (t.v) gör arbetspraktik i verksamheten. Nu får Jamila El-Hallah stadens miljöpris.

Jamila El-Hallah (mitten t.h) driver I am fashion tillsammans med Fatima Zukic´ och Filippa Markai. Haitham Lala (t.v) gör arbetspraktik i verksamheten. Nu får Jamila El-Hallah stadens miljöpris. Foto: Calle Berglund/Helsingborgs stad

Färjedrift och hållbart mode får grönt pris

Får Helsingborgs stads nya utmärkelse

HELSINGBORG.

Eldriven färjetrafik och hållbart mode med etablering av nyanlända på arbetsmarknaden. Nu får ForSea och Jamila El-Hallahs verksamhet ta emot stadens miljöpris 2018.

Numera driver ForSea färjetrafiken över sundet med 640 laddningsbata batterier och bidrar därmed med fossilbränslefri sjöfart från Helsingborg till Helsingör. Laddningen tar bara nio minuter. När HH Ferries Group blev ForSea så öppnade världens första, högintensiva färjelinje med batteridrift i Öresund.

– Det är fullkomligt fantastiskt och vi är otroligt stolta över det här. Att få Helsingborgs miljöpris är en bekräftelse på att vi gör någonting rätt i en stad som själv har vunnit flera miljöpriser, och att det vi gör ligger i linje med vad kommunen vill satsa på, säger Johan Röstin VD för ForSea i ett pressmeddelande och fortsätter;

– Vi har 7,1 miljoner passagerare per år och den största delen seglar med de två batteridrivna fartygen som har dygnsdrift. Jag tror inte att många företag i världen har ställt om till fossilfri produktion så snabbt.

"Det är fullkomligt fantastiskt och vi är otroligt stolta över det här", säger Johan Röstin, ForSeas vd, om priset. Foto: Calle Berglund/Helsingborgs stad

I Jamila El-Hallahs verksamhet på Närlunda får nyanlända sömmerskor och skräddare möjlighet att öva yrkessvenska och möta nyutexaminerade designers som saknar arbetserfarenhet. Sedan våren 2016 har ett 30-tal nyanlända med erfarenhet inom sömnad gjort arbetspraktik hos Jamila och I am fashion. Kläderna som återvinns har produktionsfel och kommer från företag som egentligen skulle ha kastat dem. Men hos Jamila omskapas de istället till hållbart mode.

– Det känns superkul att bli uppmärksammad av Helsingborg stad. Resan hit har varit fantastisk och utmanat oss alla. Vi har haft ett miljötänk sedan dag ett och det vi gör allra mest är att laga och fixa, säger Jamila El-Hallah grundare till den ideella föreningen I am fashion, i ett pressmeddelande.

Jamilla El-Hallah får tillsammans med ForSea stadens miljöpris 2018.

Jamilla El-Hallah får tillsammans med ForSea stadens miljöpris 2018. Foto: Calle Berglund/Helsingborgs stad

Prissumman är på 50 000 kronor och delas av vinnarna. Helsingborgs stads miljöpris instiftades 2008 för att stimulera miljöengagemanget hos stadens invånare, organisationer och företag.

Publicerad 29 November 2018 09:47