Bob Hansson ger sig ut på turnén Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt.

Bob Hansson ger sig ut på turnén Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt. Pressfoto: Henrik Folkesson

Bob Hansson ska förändra världen: "En moteld mot självfientligheten"

Ny föreställning ska belysa vikten av närhet till sig själv och andra

HELSINGBORG/SKÅNE.

Poeten Bob Hansson – Helsingborgsaktuell på fredag – kallar sig själv "normalsnäll". Men med sin nya föreställning ska han förändra världen till en snällare plats – gentemot andra och gentemot sig själv. – Det här är en moteld mot självfientlighet och invandringsfientlighet, säger han.

"Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt". Så heter Bob Hanssons nya föreställning. Varför är vi så skickliga i konsten att såga oss själva? Varför agerar vi ibland som om det vore förbjudet att vara människa? Det är några av frågorna som han kommer att ge svar på när han besöker ett flertal skånska orter. Och han har stora planer för att möta publiken.

– Jag ska förändra världen. Det är därför jag åker till Malmö, Lund, Helsingborg. Jag ska vara delaktig och förändra liv, för jag vet att det kommer att hända för någon i lokalen. Det är inte så att krig försvinner för att jag har uppträtt i Skåne. Men den lilla världen där föreställningen utspelas – de som är där, jag tror de kommer att le mot varandra, ha lite lättare att hjälpa andra människor.

Bob Hansson hoppas kunna bidra till att fler ska våga säga nej till övertid om de inte känns bra, våga gå mer mot sina drömmar.

– Det är jag bortskämd med att folk kommer fram och berättar att jag faktiskt har kunnat vara med och påverka, säger han.

För föreställningen, som han menar kommer innehålla "både humor och andakt", handlar på många sätt om att bli snällare mot sig själv och sin omgivning.

– Är man snäll får man ett rikare liv, undersökningar visar att man avancerar lättare inom jobb om man är schysst – det är en myt att skitstöveln avancerar för att han tänker på sig själv. Det man ger iväg får man också tillbaka. Att vara snäll mot sig själv och dra gränser är viktigt – men förväxla det inte med konflikträdsla eller självutplåning. Det skapar bitterhet. Men var snäll mot dig själv och behärska ordet "nej". Den här föreställningen bottnar i ett stort "JA!" – man behöver inte bli bättre, smalare, behöver inte ha en bättre partner för att känna sig stolt. Det handlar om ett "JA!" till det som är, men då måste man också behärska sitt "nej".

Hur snäll är du?

– Normalsnäll. Men jag kan vara obetänksam och tro att ha bråttom är viktigare än snällhet. Jag och sonen kan ha jättebråttom till förskolan och han skriker och gråter när vi stressar för att komma i väg. Då försöker jag tänka att han behöver göra det här långsamt – det är schysstare än att vara schysst mot ett klockslag. Men ibland misslyckas jag med det.

Han vill också ge verktyg till att inte fokusera så mycket på vad som fattas.

– Har man den blicken på världen är det lätt att man blir rädd. Om man tittar på det som är härligt i livet – vilken fantastiskt fin son jag har, jag har så jävla bra skor, jag har tre vänner som har ställt upp för mig under åren – då blir det en helt annat liv och stämning. Det handlar om biokemi, vilken del av hjärnan som är igång. Det handlar inte om att byta liv utan om att ändra blickens fokus.

Bob Hansson uppträder i Helsingborg den 7 december på Dunkers kulturhus.

Bob Hanssons turnéstopp i Skåne

Kristianstad, Kulturverket 22 november

Malmö, Palladium 23 november

Lund, Stadsteatern 6 december

Helsingborg, Dunkers kulturhus 7 december

Publicerad 05 December 2018 00:00