Skjutningar ägde rum på Söder 30 juni i somras. Nu åtalas fem personer.

Skjutningar ägde rum på Söder 30 juni i somras. Nu åtalas fem personer. Foto: Polisen.

Två åtalas för mordförsök efter skjutning på Söder i somras

Totalt fem åtalade för grova brott

HELSINGBORG.

Fem män åtalas för bland annat mordförsök, misshandel och vapenbrott. Det efter skjutningarna som ägde rum i slutet av juni på Söder i Helsingborg. En av männen som åtalas för mordförsök ska själv ha blivit skjuten. Samtliga riskerar nu fängelsestraff och utvisning från landet.

Av
Ida Asplund Ådahl

André Kvist

Det var den 30 juni i somras som skottlossning och tumult mellan flera personer uppstod i närheten av Gustav Adolfs kyrka på Söder i Helsingborg. Uppringare hörde höga smällar och fyra personer fördes till sjukhus med skottskador, några hade stick- och skärskador. Upprinnelsen till händelserna är inte helt fastslagna, men mycket tyder på att händelsen skedde mellan en större grupp kriminella män.

Nu åtalas fem män i åldrarna 20-32 år vid Helsingborgs tingsrätt. En 27-årig man från Syrien och en till inblandade man, med oklar ålder, åtalas för försök till mord. 27-åringen ska ha försökt döda eller grovt misshandla två personer, bland annat ska han ha skjutit och knivhuggit en av dessa.

Ett antal yngre män ska enligt förundersökningen ha varit ute efter en individ som i situationen ska ha blivit skjuten.

Ytterligare tre andra som står åtalade ska ha sparkat och stampat måltavlan som låg skottskadad på marken, gärningar som åklagare anser är grov misshandel.

Mitt i tumultet där skott har avfyrats och månniskor ska ha slagits, dök 27-åringen upp som är vän till den skottskadade mannen. Enligt hans egen utsago blev han attackerad varpå han svarade med att knivhugga angriparen. Den misstänkta skytten ska ha vänt uppmärksamheten mot 27-åringen – denne lyckades dock avväpna skytten och fly från platsen.

När första polispatrullen anlände till platsen låg en man skadad på marken på Carl Krooks gatan. Ett tiotal personer skrek att det fanns en beväpnad man inne på en intilliggande restaurang. När polis kom in i restaurangen hade 27-åringen flytt genom köket och ut via bakdörren och vidare ut på Malmöleden där han sedan greps av polis och fördes till sjukhus, blödandes från vänster sida av bröstet och på armen.

Tre andra iblandade män åtalas nu för grov misshandel, varav en även för grovt vapenbrott.

De åtalade riskerar långa fängelsestraff pch utvisning om de döms skyldiga.

Publicerad 05 December 2018 00:00