Fotot är taget från ett annat tillfälle.

Fotot är taget från ett annat tillfälle. Genrebild: Mostphotos

Så mycket olja har läckt ut i sundet – kabel trasig

Fortsatta undersökningar under torsdagen

HELSINGBOR/ÖRESUND.

9 000 liter olja uppskattas ha runnit ut från den elkabel mellan Helsingör och Helsingborg som på söndagen upptäcktes läcka.

Det var i söndags som en elkabel mellan Helsingör och Helsingborg, som det danska elbolaget Energinet äger, upptäcktes med att ha börjat läcka. Kabeln innehåller 30 000 liter olja som fungerar som isolering. Enligt energibolagets uppskattning har nu omkring 9 000 liter olja läckt ut i Öresund.

Utifrån en riskbedömning kring miljöpåverkan bedöms den olja som löses upp i vattnet, och därmed snabbt förtunnas, inte vara något fara för Öresunds mikroogarnismer, flora och fauna. Däremot anses oljan som lägger sig på vattenytan kunna påverka fåglar, tumlare och andra djur som kommer i direktkontakt med den.

Sedan i söndags har man med hjälp av dykare jobbat på att hitta läckan som nu har lokaliserats till en plats utanför kusten vid danska Ellekilde Hage. Man har även jobbat på att stoppa läckaget och laga kabeln och flytspärrar ska finnas på plats. Under torsdagen fortsätter arbetet.

Publicerad 10 January 2019 14:51