Marianne Mörck och Albin Ganovic bjuder på en cirkussaga där clownen Cito (Albin Ganovic) tror sig ha blivit övergiven av sin mamma (Marianne Mörck).

Marianne Mörck och Albin Ganovic bjuder på en cirkussaga där clownen Cito (Albin Ganovic) tror sig ha blivit övergiven av sin mamma (Marianne Mörck). Foto: Pressbild

Vintercirkus rullar in på Sofiero: "Blir något helt unikt"

Albin Ganovic och Marianne Mörck iklär sig rollen som clowner

HELSINGBORG.

I dag måndag rullar Helsingborg Vintercirkus in på Sofiero inför premiären till helgen.
– Det finns en djup underton men det blir otroligt mycket bus, säger Albin Ganovic som är hjärnan bakom Helsingborg Vintercirkusen och som även spelar rollen som clownen Cito.

Vad handlar vintercirkusen om?

– Att våga drömma i med- och motvind, längtan efter att genomföra och tro på det man drömmer om. Föreställningen bottnar i att en liten flicka rymmer med en cirkus för att försöka hitta sig själv. Där träffar hon clownen Cito och hans mamma (spelad av Marianne Mörck) som Cito själv tror har övergett honom. För att citera Marianne (Mörck, reds. anm) så har alla människor en clown i sig, vissa med röd näsa andra inte. Genom vintercirkusen ska vi ta fram det barnsliga och naiva i oss. Det finns en djup underton men det blir mycket bus. Och fantastiska cirkusartister från hela världen deltar och Eva Rydbergs berättarröst som tar oss genom histiorian är pricken över i.

Du har ju spelat clownen Cito under ett antal år i olika sammanhang. Hur stor del är han av dig?

– Var Albin börjar och Cito slutar, det vet man inte riktigt. Som sagt, alla har en clown inom sig.

Och hur är Marianne Mörck som Citos mamma?

– Marianne är allas mamma. Hon ser till att alla har det bra på cirkusen och förser ensemblen med bananer och choklad när vi repeterar för att alla ska vara glada. Som artist är hon fläckfri och den bästa jag har jobbat med och hon har blivit en mentor för mig. Marianne är omhändertagande och är samtidigt en riktig primadonna. Så fort man släpper in henne i manegen blir det succé!

Vem hoppas ni locka till cirkusen?

– Alla. Cirkus är den konstform i världen som lockar bredast publik, det är helt unikt – gammal som ung.

Helsingborg Vintercirkus

... har premiär den 26 januari på Sofiero Helsingborg och spelas till och med den 3 februari. För mer information: helsingborgvintercirkus.se

Publicerad 21 January 2019 00:00