"Det ger en möjlighet att komma bort från de miljöer man är en del av", säger Kristian Sørensen om verksamheten i Danmark. Foto: Ritzau Scanpix/Niels Ahlmann Olesen

Förslag: Skicka avhoppade kriminella till lärlingsutbildning i Danmark

Finns inget liknande i Sverige

MALMÖ

. Polisen och Malmö stad vill skicka avhoppade kriminella på lärlingsutbildning i Danmark, enligt P4 Malmöhus. Representanter från bland annat polisen och kommunen har besökt det danska utbildningscentrumet Tamu, träningsskolan för arbetsmarknadsutbildningar, för att undersöka möjligheten.

Tamu, utanför Köpenhamn, vänder sig till personer som står längst från arbetsmarknaden, som avhoppade kriminella. Eleverna går lärlingsutbildningar med lärlingslön inom till exempel metall, bygg eller restaurang och har jobbgaranti om de slutför utbildningen. Det finns inget liknande i Sverige.

– Jag har varit här tidigare för att undersöka möjligheterna att utveckla det här i Sverige, men det går inte för vi har inte ett lärlingssystem. Nu är jag här för att undersöka möjligheterna att kanske skicka svenska avhoppare hit, säger Susanne Gosenius som jobbar med avhopparverksamhet på Malmöpolisen till P4 Malmöhus.

Utbildningen har stort fokus på sociala färdigheter och att förstå konsekvenserna av sina handlingar.

– Det ger en möjlighet att komma bort från de miljöer man är en del av, säger Kristian Sørensen, utvecklingskonsult på verksamheten.

Förutom polisen och Malmö stad var också representanter från bland annat Kriminalvården och Helsingborgs stad med vid besöket på Tamu.

– Våra största utmaningar är ju avhopparnas sysselsättning, bostad och utbildning, det får de hjälp med här. Nu är jag här för att undersöka möjligheten att skicka svenska avhoppare hit, säger Susanne Gosenius.

Publicerad 11 February 2019 00:00