Att barn klädda i slöja skulle uteslutas från bilder är orimligt för Rim Baya, 17, som elittävlar inom taekwondo – alltid i slöja.

Att barn klädda i slöja skulle uteslutas från bilder är orimligt för Rim Baya, 17, som elittävlar inom taekwondo – alltid i slöja. "Jag bär slöjan med stolthet när jag på tävlingar representerar Sverige", säger hon. Arkivfoto: Ida Asplund Ådahl

"Slöjan täcker inte min hjärna och identitet – bara min kropp"

Rim, 17, riktar kritik mot slöjdebatt inom ungdomsidrotten

ÅSTORP/HELSINGBORG.

Den aktuella debatten kring Svenska Simförbundets avgångna ordförandes uttalande om slöjklädda barns förekomst i Riksidrottsförbundets bilder fick Rim Bayaa, 17, att reagera. Hon är elittävlande inom taekwondo och vägrar känna annat än stolhet över både Sverige och sin slöja. "Jag representerar mitt land även med slöja", säger hon.

Av
Ida Asplund-Ådahl

När Rim Bayaa nåddes av en artikel som rörde Svenska Simförbundets – numera avgångna – ordförandes uttalande om att barn inte bör synas på Riksidrottsförbundets bilder i slöja kände hon att hon var tvungen att reagera.

– De barnen som blir uteslutna från de här bilderna får inte sina röster hörda, därför var jag fast besluten att använda min roll för att få deras röster hörda, säger 17-åringen från Åstorp.

I artikeln lyftes ordförandes åsikter att slöja "uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap och hedersvåld". Eftersom Rim Bayaa själv tävlar på elitnivå i taekwondo – hon tog bland annat hem silver i ungdoms-VM 2016 – och både tränar och tävlar i slöja bestämde hon sig för att ge sig in i debatten genom en insändare som nyligen publicerades i DN.

– Jag blir chockad av vad folk förknippar med religion och just islam. I sin helhet är det fel att förknippa religion med terrorism och annat. Slöjan som klädesplagg verkar för många likställas med kvinnoförtryck, men i Sverige är det valfritt för de flesta att bära slöja eller inte, ur mitt lokala perspektiv. Men hur det ser ut globalt vet jag inte eftersom jag inte har varit överallt, säger hon.

Sportvärlden menar Rim Bayaa genomsyras av en "god sportsanda" och att hon sällan fått ta emot negaitva åsikter kring hennes val att bära slöja. Däremot har det förekommit i andra sammanhang.

– Vissa har sagt att jag inte ser tillräckligt svensk ut för att tävla för Sverige. Men jag representerar Sverige, mitt land. Slöjan täcker inte min hjärna eller identitet, bara min kropp, säger Rim Bayaa.

Hon ser slöjan bland annat som ett kulturellt uttryck, att alla inte behöver se likadana ut.

– Ska de här barnen uteslutas från gemenskap och bilder för sin klädsel? Jag bär slöjan med stolthet när jag på tävlingar representerar Sverige. Den typen av stolthet ska alla kunna känna oavsett hur man ser ut.

Rim Bayaa har fått ta emot kommentarer, men det är inget hon fäster så stor vikt vid.

– Det är bara tråkigt att många har missuppfattat så mycket kring slöja och religion som islam. Jag vill att den bilden ska förändras. Men de negativa åsikterna tar jag inte så mig så mycket av – det är bara åsikter, inte sanningen.

Rim Bayaa, 17, hemmahörande i Helsingborgs kamsportsklubb tävlar på elitnivå i taekwondo.

Rim Bayaa, 17, hemmahörande i Helsingborgs kamsportsklubb tävlar på elitnivå i taekwondo. "Det är sällan jag har något negativt om att jag bär slöja, men någon har sagt att jag inte ser tillräckligt svensk ut för att representera Sverige", säger hon. Arkivfoto: Ida Asplund Ådahl

Publicerad 19 February 2019 00:00