Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Dansk minister öppnar för HH-förbindelse


HELSINGBORG. Efter att tidigare ha varit mer negativt inställd till ytterligare en fast förbindelse över sundet, öppnar nu Danmarks transportminister Ole Birk Olesen upp för möjligheten till en förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, rapporterar nyhetsbyrån News Öresund.

Nyhetsbyrån hänvsisar till en artikel i danska Börsen, där transportminister uttalar sig.

– Regeringen vill gärna undersöka möjligheterna för att brukarfinansiera nya infrastrukturprojekt och en fast HH-förbindelse är ett projekt man kan överväga att undersöka närmare om svenskarna önskar det, säger Ole Birk Olesen i ett skriftligt uttalande till den danska tidningen.

Den svenska regeringen, enligt infrastrukturminister Anna Johansson (S), ser positivit på en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, uppger News of Öresund.

Om brukarfinansiering i kombination med offentlig-privat-samverkan (OPS) skulle väljas har byggbolaget Skanska tidigare i vår gått ut med att de är redo att bygga förbindelsen och driva den i 30 år tills kostnaden beräknas vara intjänad genom brukaravgifter. Børsen har även talat med de stora danska pensionsbolagen Industriens Pension och PFA, som båda är intresserade av att investera i en HH-förbindelse.

En viktig orsak till den danska regeringens tidigare motstånd mot en fast HH-förbindelse har varit att projektet förutsatt byggandet av en så kallad Ring 5, en motorvägsförbindelse mellan Helsingörmotorvägen och Köge. Men enligt det senaste förslaget från Greater Copenhagen-samarbetet skulle det inte bli nödvändigt. Deras förslag innebär två tunnlar, där motorvägstunneln kopplas på den danska Helsingörmotorvägen söder om Helsingör, allt enligt News of Öresund.


Publicerad: 18. maj 2017 12:08
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Helsingborg

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa