Anna Ingers (S), kommunalråd och vice ordförande i Miljönämnden i Helsingborg, anser att M/KD-budgeten som röstats fram i riksdagen kommer att innebära stora utmaningar på lokal nivå.

Anna Ingers (S), kommunalråd och vice ordförande i Miljönämnden i Helsingborg, anser att M/KD-budgeten som röstats fram i riksdagen kommer att innebära stora utmaningar på lokal nivå. Foto: Mostphotos.com/Helsingborgs stad

Insänt: "Nu finns det anledning till att ha klimatångest på riktigt"

INSÄNT.

Klimatmötet i Katowice i Polen lyckades till sist komma överens om hur vi kan gå vidare och resultatet blev att det finns en regelbok för Parisavtalet som världen har och förhålla sig till. Samtidigt misslyckades Riksdagen med att rösta fram en budget som lever upp till en anständig klimat- och miljöpolitik. Moderaternas och Kristdemokraternas budget lämnar mycket att önska för alla som vill se en grön omväxling och ett hållbart samhälle.

Jämfört med övergångsregeringens budgetförslag innehåller M och KD-budgeten besparingar på 2,1 miljarder på klimat och miljöområdet. Miljö- och energiskatter sänks med 1,4 miljarder. Flygskatten monteras ned och det blir sänkt skatt på bensin och diesel. Det statliga investeringsstödet för solceller kommer i princip att halveras och elfordonspremien skrotas.

2018 är den totala miljöbudgeten 11,8 miljarder kronor. 2019 minskar den till 9,7 miljarder kronor vilket innebär 2,1 miljarder mindre.

Det i sin tur innebär att alla nya ansökningar till Klimatklivet stängs. Klimatklivet har funnits sedan år 2015 och är en satsning som beslutades av Stefan Löfven S-ledda regering förra mandatperioden. Klimatklivet har till uppgift att stötta åtgärder som minskar utsläpp av koldioxid på lokal nivå. Hundratals projekt för att ställa om Sverige har redan påbörjats. Laddstolpar för elbilar, cykelbanor, biogasanläggningar och värmeåtervinning för att nämna några. Sammantaget har de projekt som införts hittills lett till att Sveriges klimatutsläpp sänks med cirka 1,6 miljoner ton koldioxid per år. Det motsvarar utsläppen från 750 000 personbilar. Nu finns inte den möjligheten längre.

Inte bara klimatet utan även miljön påverkas av budgeten. Pengar till skydd och skötsel av värdefull natur minskas med nära 2 miljarder kronor årligen. Naturvårdsverket får räkna med nedskärningar på 40%. När USA president Donald Trump försökte minska anslagen med 30% hemma i USA blev det ramskrik över hela världen och han tvingades att backa. Den budget som vi nu har och förhålla oss till här i Sverige skär ännu djupare.

Sverige kommer få dras med en budget som får svårt att leva upp till den standard som klimatmötet i Katowice fastslog. Ur ett internationellt perspektiv är det lika pinsamt som ur ett nationellt perspektiv. Det är förödande att Sverige backar bakåt när vi har alla förutsättningar till att bära ledartröjan och fortsätta på den framgångsrika väg vi slagit in på.

Som socialdemokratisk kommunpolitiker ser jag att M och KD-budgeten kommer innebära stora utmaningar för oss på lokal nivå. Det kommer innebära minskade möjligheter för utbyggnad av solceller, biogas, laddinfrastruktur och skydd och skötsel av vår natur. I Helsingborg har vi i Kommunfullmäktige beslutat om en ambitiös klimat- och energiplan så sent som för några veckor sedan och det är djupt tragiskt om vi nu inte har möjlighet att leva upp till den.

Anna Ingers (S) kommunalråd och vice ordförande i Miljönämnden

Publicerad 07 January 2019 09:38