Insänt:

"Svenska löner och villkor ska gälla för alla"

INSÄNT. Den 30 november samlades SD och de borgerliga partierna i riksdagens kammare för att tillsammans sänka den S-ledda regeringens lagförslag om schyssta villkor i offentlig upphandling. Att SD fortsätter att vända arbetare och svenska löntagare ryggen visar att de är ett utpräglat högerparti. Att borgarna inte sluter upp för svenska arbetare förvånar inte. Det brukar de inte göra.
I Helsingborg är det samma sak. Socialdemokraternas och Vänsterpartiets motion om att införa Vita jobb-modellen, en modell för att garantera schyssta villkor i lokala upphandlingar och motverka fusk och lönedumpning, röstades ner av SD och de borgerliga partierna i Helsingborgs kommunfullmäktige.

Nyligen sa moderaterna att de, som en lärdom av det amerikanska valet, måste bli bättre på att lyssna på människors oro. Nu vet vi att det bara är den oseriösa arbetsgivarens ”oro” de kommer lyssna på. Nu hade det annars varit ett bra tillfälle för moderaterna att lyssna på vanliga löntagare. Det är nämligen så att det finns  arbetare och löntagare i Sverige som arbetar under väldigt dåliga villkor. För att nämna ett exempel, finns det taxichaufförer som arbetar 12- 13 timmar per dag – sex till sju dagar i veckan med en lön motsvarande 27 kronor i timmen. Om inte moderaterna förstår att den som inte kan leva på sin lön känner oro, då måste deras uppvaknande efter USA-valet mest ha varit retorik. När människors oro ställs mot arbetsgivares vinstintresse brukar moderaterna välja sida. Så även denna gång.
SD också är ett utpräglat högerparti. Exemplen är många. SD har röstat nej till tryggare anställningar genom färre visstider, nej till nollvision för arbetsplatsolyckor och nej till höjd a-kassa. De har röstat för att behålla Fas 3 och den bortre parentesen i sjukförsäkringen, föreslagit att det ska bli svårare att strejka och att det ska bli lättare för arbetsgivarna att kunna sparka vem de vill. Jimmie Åkesson har också varit tydlig med att han vill sitta i regeringen tillsammans med Moderaterna och KD.
Den S-ledda regeringens förslag innebär att kommuner, landsting och myndigheter ges möjlighet att ställa större krav på villkoren för de anställda i de offentliga upphandlingarna. Idag konkurreras seriösa företag ut av oseriösa aktörer som erbjuder sina anställda oanständiga löner och dåliga arbetsvillkor. I praktiken innebär det att svenska skattepengar går till att tränga ut seriösa företag till förmån för de oseriösa.
Från fackets sida har vi länge krävt att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Den S-ledda regeringens förslag om schyssta villkor vid offentlig upphandling var ett viktigt steg i den riktningen. Förlorare är anställda på svenska arbetsplatser, vinnare är arbetsgivare som vill få konkurrensfördelar genom att dumpa löner och arbetsvillkor. Så kan vi inte ha det. Det är inte så vi bygger Sverige starkare. LO kommer alltid att kämpa för att man kunna leva på sin lön. Arbetarrörelsen bygger den svenska modellen, högern och SD gör allt för att rasera den.
Mikael Andersson, försteombudsman LO Skåne
Jan Björklund, Kommunalråd i opposition i Helsingborg

Publicerad 06 December 2016 11:15

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag