Insänt:

Därför bör vi fira en fjäderfri påsk

Vad tycker du?

INSÄNT. Traditionellt förknippas påsken med fjädrar, ägg och kycklingar. Vad vi inte ser och därför ofta inte vet är att dessa traditioner ger upphov till ett stort lidande för många djur, och ofta helt i onödan. Det är viktigt att göra vad vi kan för göra det så bra som möjligt för djuren.

Miljöpartiet i Helsingborg har länge och framgångsrikt arbetat för stärkt djurskydd och bättre rättigheter för djur. Senaste åren har andelen ekologiskt mat ökat från 15% 2012 till 46% 2016 och fortsätter att öka. Alla upphandlade ägg är ekologiska och all sill är certifierad enligt MSC. Sedan i höstas har importerad kyckling från Thailand tagits bort som alternativ. Det gör nytta för miljön och ökar djurens välbefinnande.

Vi vill uppmuntra alla som äter ägg att välja ägg från höns som slipper trånga burar och som får utlopp för sina naturliga instinkter, som att picka och röra sig. Och nu kring påsk vill vi också uppmärksamma otäcka baksidor kring bruket av fjädrar.

I delar av världen plockas gässen levande en eller flera gånger under uppfödningsperioden. Det är förbjudet inom hela EU. Men plockning av levande fåglar förekommer ändå inom EU och helt lagligt på många ställen utanför EUs gränser.

Enligt en kartläggning som gjorts kommer de fjädrar som det pyntas med i Sverige från kalkoner uppfödda i USA. Fåglarna lever ofta under svåra förhållanden, och sedan skickas fjädrarna ofta vidare till Kina för att färgas. När det finns andra färgglada sätt att påskpynta vår stad istället för med fjädrar så ska självklart helsingborgarnas skattepengar användas så. Vi ska inte riskera att stödja en så ovärdig och grym hantering.

Den som tar en promenad i centrala Helsingborg ser att här använder vi färgglada band. Istället för påskfjädrar går det att använda sin fantasi hemma också, pynta riset med färgglada band eller hemmagjorda fjädrar av papper.
Det som är bra för djuren är bra för Helsingborg.

Annika Román (MP)
Kommunalråd i Helsingborg

Marcus Friberg (MP)
Kommunalråd i Helsingborg

Vad tycker du? Kommentera nedan!

Publicerad 11 April 2017 05:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag