Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Insänt: Hur mår den skånska sjukvården?

Vad tycker du?


INSÄNT. Hur mår egentligen den skånska sjukvården? Under denna mandatperiod har larmrapporter om långa väntetider, överbeläggningar och bristande patientsäkerhet duggat tätt.

Sommaren 2017 har antalet kvinnor som hänvisas till annan förlossningsavdelning ökat till 9, 7 procent mot 7,3 procent 2016. Detta innebär att var tionde födande kvinna, totalt 129 stycken, i en mycket utsatt situation, inte varit välkommen för vård på det sjukhus hon valt. I veckan rapporterade tidningar om hur förlossningskrisen lett till att en kvinna inte fick vård vid Helsingborgs lasarett vilket resulterade i att hon miste sitt barn.

Köerna från misstänkt cancer till diagnos är oacceptabelt långa. De är många gånger betydligt längre än gränsen på fyra veckor, vilken redan är i överkant för vad som kan anses vara godtagbar kvalitet för vård som utgör skillnaden mellan liv och död. För prostatacancer är väntetiden 155 dagar. Köerna är ett hån mot de patienter som under väntetiden försämras så att de är bortom räddning när behandling till slut påbörjas. En anhörig till mig fick i januari besked på provsvar som visade misstänkt cancer. Utredningen dröjde till slutet av augusti. Då hade cancern så stor spridning att endast palliativ vård var aktuell. Denna påbörjades först i slutet av september.

I våras rapporterades om upp till 24 timmars väntetid på akutmottagningen i Lund. Är detta rimligt?

Enligt Mark Twain finns tre sorters lögn: Lögn, förbannad lögn och statistik. Med dessa medel ska väljarna förledas att tro att den skånska sjukvården är på väg åt rätt håll. Politikerna från S och MP presenterar därför en kvalitetsmätning där Region Skåne placerar sig på plats 8 av 21 landsting. Den enda slutsats som går att dra av denna jämförelse är att vården är ännu sämre på andra håll. Trots att det enligt våra folkvalda anställts 2000 personer fler, är tillgängligheten till sjukvård sämre. Eventuella satsningar som gjorts utgör en droppe i havet av de vårdbehov som ökat lavinartat i spåren av den anmärkningsvärda befolkningsökningen under senare år. Ekonomiskt har Region Skåne gått från ett minus på 239 miljoner kronor 2015 till ett prognostiserat underskott på 1,2 miljarder 2017.

Att ägna sig åt skönmålande beskrivningar av verkligheten är föga konstruktivt när alltfler av de väljare som politikerna säger sig representera, i sina möten med sjukvården fått erfara den skriande resursbrist som råder. Man kan undra vilken gräddfil våra folkvalda befinner sig i för att ha undgått denna. Skånsk sjukvård idag är en skamfläck, fullkomligt ovärdig ett välfärdsland. Visst går det fortfarande att få god vård på vissa platser. Men det går knappast åt rätt håll. Det konstaterandet är inte på något sätt riktat mot den personal som varje dag sliter inom sjukvården och gör sitt yttersta. Det är riktat mot alla de regionpolitiker som genom att stoppa huvudet i sanden och vägra att erkänna problemen, bär ansvaret för att ha ryckt undan mattan för vårdpersonalen och underminerat deras förutsättningar.

Albert Einstein definierade galenskap som att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat. Det bör väljarna hålla i minnet på valdagen 2018 när det är dags att utse nytt styre till Region Skåne.

Margit Persson Bekassy,

Staffanstorp

 


Publicerad: 28. september 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Helsingborg

Startsidan just nu