Foto: Pressbild / Mostphotos.com
Foto: Pressbild / Mostphotos.com
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Kravet: Sätt upp fartkameror vid vägarbeten

Regionchef: "Behövs en skärpning innan fler liv går till spillo"


Utsatt arbetsplats

Åtta av tio vägarbetare oroar sig över bristande säkerhet. Nästan varannan uppger att de har upplevt en eller flera incidenter. 

Källa: Novus 2016

Varje år sker det minst 300 trafikolyckor vid vägarbeten i Sverige där någon person, trafikant eller vägarbetare, skadats eller omkommit. 

Under perioden 2003-2015 omkom sex stycken vägarbetare samtidigt som 39 skadades svårt.

Källa: Trafikverket

SKÅNE. I slutet av sommaren kunde Lokaltidningen rapportera om att polisen omhändertagit 29 körkort vid ett vägarbete på E6:an. En som reagerade starkt var Per Ek, regionchef för branschorganisationen Maskinentreprenörerna. Nu vill han att det sätts upp fartkameror vid vägarbeten.

– Det behövs en skärpning innan fler liv går till spillo, säger Per Ek till Lokaltidningen.se.

Det sista veckan i augusti som polisen stod vid trafikplats Flädie utanför Lomma. På platsen pågår ett vägarbete där högsta tillåtna hastighet är 50 kilometer i timmen.

Resultatet efter två timmar var nedslående.

Sammanlagt rapporterades 43 hastighetsöverträdelser, varav 29 ledde till ett omhändertagande av körkortet. Högsta uppmätta hastighet för dagen noterades till 124 kilometer i timmen.

– Tyvärr är det här inte något unikt för just den här kontrollen. Våra medlemmar vittnar om att det går åt fel håll. Folk kör allt fortare och är mer hänsynslösa, säger Per Ek.

Efter att ha läst om trafikkontrollen kände han att något måste göras.

– Polisen måste snabbt kunna bötfälla de som uppenbarligen struntar i säkerheten. Det måste kännas tillräckligt och ge avskräckande böter och i vissa fall indragande av körkortet, säger Per Ek.

Han nämner Danmark som en förebild. Där har bötesbeloppet fördubblats för den som blir tagen för fortkörning vid ett vägarbete. Samtidigt har gränsen för när ett körkort omhändertas sänkts till 20 kilometer i timmen över tillåten hastighet. Motsvarande siffra i Sverige är 30 kilometer i timmen.

Enligt Per Ek vore det effektivaste dock om man satte upp fartkameror.

– Vi menar att fartkameror kombinerat med en tydlig skyltning att det utförs hastighetskontroll dygnet runt skulle ge önskat resultat.

LÄS MER: 29 körkort drogs in vid vägarbete – på två timmar


Publicerad: 26. september 2017 05:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Helsingborg

Startsidan just nu