Smidiga drakar inspirerade av panda

Vi slank in på kung fu på Elinebergsskolans gymnastiksal

Av
Av: Anders Sjölin

FRITID. I den tecknade filmen Kung Fu Panda drömmer pandan Po om att bli kung fu mästare. I uppdrag får han att rädda världen från dödsfarliga snöleoparden Tai Lung.
I verkligheten är det höstrusk utanför Elinebergsskolans gymnastiksal, men inne i värmen är det inte långt mellan verklighet och fiktion när Helsingborgs Hung Gar Kung Fu Klubb har träning för de minsta.
Träningen är inspirerad av filmen och de fem djuren tigern, tranan, draken, pantern och ormen som är en viktig del inom såväl kung fun som den tecknade filmen är ständigt närvarande.
- Då vinglar vi fram som en drake. Ut med klorna och bli anfallande drakar, säger instruktören Marcus Gyllencreutz.
Barnen klampar fram som eldsprutande drakar med armar och händer rivandes framför sig.
- Det är bra! Riv nu med de långa naglarna som drakarna gör.
- Precis som mammorna, säger ett av barnen.
- Ja, fast det här är andra drakar, säger Marcus Gyllencreutz skämtsamt.

Ökat intresse

Kompisarna Elly Leo, sju år, och Johanna Gellencreutz, åtta år, har båda sett den tecknade filmen och har inga problem med att hänga med i rörelserna.
- Filmen är jätterolig och det är kung fu med. Här kan man vara storasyster trots att man är yngre, berättar Johanna och förklarar att man är storebror eller storasyster till dem som påbörjat sin träning lite senare.
Filmen Kung Fu Panda har fått många barn att vilja prova på kung fun i verkligheten.
- Visst är det ett växande intresse för kung fu. Både intresset och kunskapen om kung fu har ökat tack vare filmen. Innan trodde många att till exempel karate, taekwondo och kung fu var samma sak, men nu vet man att kung fu är lite speciell, säger Marcus Gyllencreutz.

Riktat till unga

Träningen skiljer sig från många andra klubbars eftersom många kör mer eller mindre vuxenträning för barn berättar Marcus Gyllencreutz.
- Vårt koncept är att man ska få in leken mer i kung fun. Vi vill på ett lekfullt sätt få fram de rörelser som djuren gör och låta barnen få utlopp för sin fantasi.
Träningspasset och drakövningarna är över och Marcus Gyllencreutz frågar om någon har några fler frågor om drakar, en fråga man kanske ska vara försiktig med. I alla fall när man undervisar barn.
"Varför sprutar drakar eld", Varför har drakar så långa naglar", "vilken är den vanligaste färgen på drakar" och "varför är drakar så stora" var bara några av frågorna som haglade.
Frågor som kan vara nog så svåra att besvara oavsett hur bra man är på kung fu.

Publicerad 08 October 2008 12:20