TRÖST. Lotta har använt mat som tröst i hela sitt liv. Genom Anonyma Överätare har hon kunnat ändra sitt beteende. Foto: Annelie Sylvan

TRÖST. Lotta har använt mat som tröst i hela sitt liv. Genom Anonyma Överätare har hon kunnat ändra sitt beteende. Foto: Annelie Sylvan

Tack vare Anonyma Överätare kan Lotta kontrollera sitt missbruk

Av
Annelie Sylvan

MÅNGA UTTRYCK. Matmissbruk kan ta sig många uttryck. Gemensamt för alla drabbade är ett tvångsmässigt förhållande till mat och en känsla av djup skam. För Lotta blev Anonyma Överätare en väg ut ur hopplösheten. Lotta har gått upp och ner i vikt så länge hon kan minnas. Hennes förhållande till mat är starkt förknippat med känslor. Godis dövade sorg och utanförskap i småskolan.  
- Maten blev min tröst och jag blev allt rundare, berättar hon. Som tonåring började hon svälta sig. Hennes slanka gestalt väckte enbart beundran, eftersom hon aldrig blev anorektiskt smal. Ingen anade att hon kämpade med ett missbruk.

Ett offer

- Jag lyckades inte hålla vikten och har jojobantat sedan dess. Till slut fick kroppen spader. När vågen visade på 130 kilo, då hon väntade barn, slutade hon att väga sig. - Man har ingen kontroll på sitt ätande. Till slut är man så desperat att man provar och betalar för vilka kurer som helst. Man är ett lätt offer för kommersiella krafter, säger Lotta.
År 2003 kom en vändpunkt, då hon fick kontakt med Anonyma Överätare.

Stjäl mat

- Jag blev så varmt mottagen. För första gången kände jag mig accepterad som den jag var. Alla visste precis vad jag pratade om, berättar Lotta. Anonyma Överätare är en rak översättning av det amerikanska begreppet Overeaters Anonymous, OA. Men Lotta tycker översättningen är lite missvisande.
- Det bästa ordet på svenska är matmissbrukare, eftersom det finns både överätare och underätare bland oss. Många ersätter droger med mat/socker. Och vi smyger med vårt ätande när ingen ser. Vi skäms för att vi äter.
Sedan hon blivit kontaktperson för OA, har hon fått telefonsamtal från arbetsgivare som misstänker att någon anställd stjäl mat på arbetsplatsen. Kakburkar töms, mat i kylskåp försvinner oförklarligt.
- Det förekommer också att missbrukare gräver i sopor på jakt efter mat.

En dag i taget

Anonyma Överätare arbetar efter samma behandlingsprogram som Anonyma Alkoholister.
- Det gäller att erkänna sitt problem och att överge tron på att allt som behövs för att äta normalt är lite viljestyrka. Man får lära sig att avstå från sitt missbruk, en dag i taget.
Att träffas i grupp och prata om sin situation betyder mycket, tycker Lotta.
- Jag törs nog aldrig helt släppa taget om Anonyma Överätare. Det är en fantastisk gemenskap.

Visste du att...

...Anonyma Överätare Gemenskap för män och kvinnor som har ett tvångsmässigt över- och underätande. Anonymous Overeaters, OA, bildades i USA 1960 och följer Anonyma Alkoholister program. Första gruppen i Sverige bildades 1988. I Skåne finns OA i Lund, Malmö och Ystad. OA är ingen förening med medlemsregister. Alla kan delta anonymt. Vill du veta mer? Kontakta OA Sverige: 08-610 79 10 eller gå in på www.oasverige.org

Publicerad 30 March 2009 03:00