Efter lokaltidningens artiklar om planerna på ett islamskt center i Helsingborg har debatten gått het på nätet. Tusentals har engagerat sig både via Lokaltidningens hemsida och på facebook.

Efter lokaltidningens artiklar om planerna på ett islamskt center i Helsingborg har debatten gått het på nätet. Tusentals har engagerat sig både via Lokaltidningens hemsida och på facebook.

Het nätdebatt om islamskt center

Tusentals gör sin röst hörd på Facebook

Av
Martin Wingren

Martin Wingren

HELSINGBORG. Lokaltidningens artiklar om planerna på ett islamskt center har fått debatten att gå het på nätet.

Redan har runt 5 000 personer engagerat sig på webbforum, genom namninsamlingar och på Lokaltidningens hemsida. Och på Facebook har det skapats två grupper: en för och en mot ett islamskt center.

Nej på Facebook

Dragan Klaric har startat Facebookgruppen "Nej till islamiskt center i Helsingborg".
– Den största faran med ett islamskt center är att det påverkar integrationen på ett negativt sätt. Jag får känslan av sådana här "gated communities" som finns i USA dit bara vissa människor har tillträde. Men jag är inte emot att de ska ha någon plats att be på, säger Dragan Klaric.
– Jag vill att folk som kommer hit anpassar sig. Kan muslimerna tydliggöra att centrat är ett integrations-projekt så har jag inget emot det, fortsätter han.
Dragan Klaric betonar att han inte vill ha någon främlingsfientlighet på sidan.
– De som skriver inlägg ska hålla sig till sakligheter, jag vill inte ha rasism där.

Ja på Facebook

Irritation över inläggen på nej-gruppen fick Akram Mansour att starta Facebookgruppen "Ja till islamiskt center i Helsingborg".
– Det som irriterar mig är alla uttryck och påhopp. Men det mesta är okunskap, rädsla för det man inte känner till. Det finns generellt så mycket fördomar mot muslimer, att det är kvinnoförtryck och att alla muslimer är terrorister.
– Jag vill ha ett islamskt center för att få en bro till samhället och för att vi ska kunna förstå varandra. Centrat kan motverka islamofobi, fortsätter Akram Mansour.
Akram Mansour tänker fortsätta engagera sig för ett islamskt center även utanför Facebook.
– Gruppen har växt snabbt, får vi tillräckligt med folk så kanske det kan bli någon förändring. Kanske blir det även en namninsamling som vi skickar till politikerna.

Publicerad 18 November 2009 10:00