Marigas försäljning guld värd för HIF

Parmastjärnans övergång till Manchester City ger rejält klirr i kassan

Av
Anders Sjölin

Anders Sjölin

FOTBOLL. Den förre HIF:aren McDonald Mariga är nära en övergång till Manchester City. En försäljning som kan ge Helsingborgsklubben drygt fem miljoner kronor.

Den 22-årige McDonald Mariga lämnade HIF 2007 för italienska Parma. Enligt uppgifter till Lokaltidningen i går kväll, från en källa med insyn i affären, återstår det bara en läkarundersökning från att Marigas övergång till Manchester City ska bli verklighet.
Enligt den italienska sporttidningen Il Corriere Dello Sport rör det sig om en övergång på 10 miljoner euro, drygt 100 miljoner svenska kronor, ett bud som Parma alltså har accepterat.
Enligt vad Lokaltidningen erfar har HIF en vidareförsäljningsklausul på 13 procent på Mariga, vilket omräknat skulle innebära 13 miljoner i reda pengar.
Men HIF är inte ensam om kakan utan summan ska delas av tre parter. Även Enköping (som HIF köpte McDonald Mariga av) samt riskkapitalisten och förre styrelsemedlemmen Bengt Adolfsson ska ha sin del.
Enligt uppgifter till Lokaltidningen har Enköping rätt till 25 procent av den summan som vidareförsäljningsklausulen genererar. Med andra ord hamnar drygt tre miljoner kronor på Enköpings konto.
Resterande belopp (9,75 miljoner kronor) delar HIF och Bengt Adolfsson broderligt på. Ett minst sagt välkommet tillskott till HIF:s ansträngda ekonomi.

Sista dagen för att affären ska gå igenom är imorgon söndag. Sen stängs det internationella transferfönstret.

Publicerad 30 January 2010 08:00