"Så sa man om apartheidregimen i Sydafrika också"

Nätverket bakom kuppen mot Hennes & Mauritz försvarar sin aktion

Av
Anders Sjölin

Anders Sjölin

HELSINGBORG. Trots hot om polisanmälan är budskapet tydligt från nätverket som ligger bakom aktionen mot Hennes & Mauritz som Lokaltidningen skrev om igår.

– Vi kommer att fortsätta med den här formen av aktioner mot företag som gör affärer med Israel oavsett vilka konsekvenser det får, säger en av medlemmarna i Isolera Israels lokalgrupp i Helsingborg som Lokaltidningen varit i kontakt med.
Isolera Israel är ett nätverk av grupper och individer som stöder Palestinas kamp för frihet genom att bland annat få folk att bojkotta företag som handlar med Israel.
– Ett sätt att få ut Israel ur Palestina är att bojkotta deras varor. Våra aktioner kanske inte gör så stor skillnad att vi kommer märka förändringen med egna ögon. Men vi vill skapa en opinion för att få till en förändring på sikt, säger medlemmen.
Varför just H&M?
– Folk måste uppmärksammas att de stöder ett företag som öppnar fler och fler butiker i Israel. Genom att handla där stöder man även Israel, ett land som är dömt för flera brott mot mänskliga rättigheter.
H&M försvarar sina satsningar i Israel med att det inte finns några FN-sanktioner mot landet. Hur ser du på det?
– Så sa man om apartheidregimen i Sydafrika också innan man började sanktionera mot dem. Stöder man ett land som dödar och förtrycker måste någon reagera, säger medlemmen i Isolera Israel.

Vad tycker du? Är den här formen av aktioner rätt eller fel? Kommentera nedan.

Publicerad 10 September 2010 13:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag