Här är fiskarna som äter på dina fötter

HELSINGBORG. Garra Rufan har sedan 1800-talet ätit sig mätt på människohud. Nu har fiskarna som frossar på dina fötter simmat in i Helsingborg.

Garra Rufa, även kallad Doctor Fish, är en fiskart som livnär sig på att äta döda celler från andra fiskar – och människor. De små liven används mot hudåkommor som psoriasis och suger bokstavligen i sig näring. Runt 100 fiskar tävlar om att få festa loss på dina fötter under en spabehandling.

Det låter som en fiskattack, riskerar man inte att bli biten?
- Nej, de har inga tänder. Det känns som att bli pussad på huden. En del tycker att det är lite kittligt men sedan njuter de, säger Linda Andersson som är medicinsk fotvårdsspecialist på spat Divino.
Fiskarna producerar enzym i salivet, vilket sägs vara bra för huden och lindra olika hudåkommor. Genom att ”nibbla” på huden så tar de bort döda partiklar. I varje tank finns både små och stora fiskar.
- De stora suger mer men de små är mer ihärdiga, säger Linda Andersson.

Skonsam blandning
Men blandningen är även skonsam mot dem som kan tänkas vara rädd för att doppa sina fötter i vattnet.
- Det hade kanske varit avskräckande att bara ha stora fiskar i en tank. En kollega har faktiskt blivit biten av en piraya, hon har bara vågat doppa ett finger. Men hon drog upp det igen snabbt när fiskarna flockades runt det, säger Linda Andersson och skrattar.

Måste återhämta sig
Men det är inte bara spabesökaren som kan bli skrämd. En del besökare har oroat sig för hur fiskarna har det.
- I början har jag bara en kund om dagen per tank. Fiskarna måste hinna återhämta sig. Många tycker synd om fiskarna men det är inget konstigt för fiskarna, de gör så här helt naturligt, säger Linda Andersson.

Publicerad 18 November 2010 15:03

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag