Stumpen ger ny kabaré

HELSINGBORG. Stumpen är på gång igen. Den här gången blir det en kabaré om livet.

Teatern, där skådespelarna kommer från tuffa levnadsomständigheter och hemlöshet, ger en ny kabaré. Med åren har skådespelarna blivit etablerade, så väl så att de till och med får kritik för att de inte längre är hemlösa, berättar producenten Ingrid Mattiasson.
- Vi har fått höra: ”Det är ju ingen hos er som är hemlös längre”. Men skådespelarna har varit hemlösa och har haft det tufft, säger hon.
Handlar om livet
I Kabaré Stumpen avhandlar ensemblen livet och de vägval som görs, att inte ge upp och att alla har en andra chans. I föreställningen finns texter av författare såsom Vilhelm Moberg, Bertolt Brecht och Stig Dagerman men det är inte bara allvarligt i föreställningen.
- Det finns även lustiga punkter.
På senare tid har Stumpen nått ut även till yngre, berättar Ingrid Mattiasson. Något som ensemblen tror beror på att de spelat på platser som The Tivoli.
- Och att vi tar upp ämnen som yngre människor, säger hon.
Något för alla
Stumpen har något för alla och berör människor, tycker skådespelaren Jan Kjellis Kjellström och tror att det är en av förklaringarna till att teatern har blivit så populär.
- Vi når alla, hemlösa och snobbar. Jag träffade en person, en hemlös, som aldrig varit på teater tidigare innan han såg oss. Vi kanske inspirerade honom att göra något annat med sitt liv än att samla på burkar och tigga. Han grät när han gick därifrån, sådant ger en kick för mig som skådespelare, säger han. 

Missa inte

Premiär fredagen den 1 april klockan 19, därefter spelas kabarén 2-3 april klockan 16 båda dagar.

Publicerad 25 March 2011 10:51