Helsingborgs deckardrottning kastar sig in i historien

Skriver trilogi om 1600-talet

HELSINGBORG. Helsingborgs deckardrottning Bodil Mårtensson låter polisen Joakim Hill ta en paus – och introducerar länsman Frans Barkhe i en historisk roman.

Bodil Mårtensson fick en utmaning av Marknadsföreningen i Helsingborg – att skapa Helsingborgs motsvarighet till Arn.
- Det ska inte bara finnas Arnland i Västergötland, det finns så otroligt mycket spännande historia här också, säger Bodil Mårtensson.
Blir trilogi
Boken ”Barkhes döttrar” är första delen i en trilogi om länsmannen Frans Barkhe som huserar på Helsingborgs slott och styr både län och familj med järnhand.
- Han är vad man i dag skulle kalla en mansgris. Han bryr sig inte om vem som står i vägen, den ende han inte styr över är kung Frederik III.
Boken, som släpps den 5 maj, utspelar sig på 1600-talet. Men egentligen ville Bodil Mårtensson skriva om medeltiden.
Älskar medeltiden
- Men Marknadsföreningen ville sätta fokus på brytpunkten mellan svenskt och danskt, även om det är medeltiden jag älskar. Men min mamma brukade säga: ”Det är de kalas man är objuden till som brukar vara roligast, säger Bodil Mårtensson.
Handlingen är förlagd till Helsingborg slott, där Barkhe har Kärnan som bas. Det finns även med en gård, som har Tomarps kungsgård i Kvidinga som förlaga. Men Bodil Mårtensson har velat hålla gården och huvudkaraktären fiktiv.
- Annars så låser man sig vid de verkliga personerna och vad som hände dem, då hade man fått hålla igen på späningen. Ove Gedde var länsman vid denna tid men han var en skröplig gubbe så det finns inte så mycket att skriva om honom, säger hon.

I och med att du gett dig in på historiska spänningsromaner, innebär det att du slutar med deckare?
- Nej, Joakim Hill kommer tillbaka. Om inte i höst så till nyår.

Publicerad 20 April 2011 08:24

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag