Ölrester från bryggeri gjorde grisar till fyllesvin

"I morse var grisarna fortfarande lite groggy"

Av
Lina Lund

HELSINGBORG. Restprodukterna från nyöppnade Helsingborgs bryggeri hamnar inte i en container eller på tippen som man skulle kunna tro. Det blir till utfodring åt grisarna på Fredriksdals museiträdgårdar.
– De var lite småfulla igår, säger museibonden Bosse Dahlgren.
”Drev” kallas biprodukten som blir kvar när ölet lämnat bryggeriet. Det är en brun sörja och består av en blandning av korn och växttråd. Halten av proteiner och vitaminer är hög.
När drevet fått stå framme i solen ett par dagar jäser kornet och får en betydande alkoholhalt, säger Bosse Dahlgren.
–  Igår kunde grisarna inte gå rakt utan ramlade runt i hagen. En gris somnade ovanpå en annan, säger han och vänder upp och ned på en foderhink.
Groggy grisar
I vanliga fall får grisarna hålla tillgodo med gräs och mask som de hittat i leran. Nu slåss de om resterna från ölen.
– I morse var grisarna fortfarande lite groggy men nu har de piggnat till, tillägger han.
På Helsingborgs bryggeri dementerar man att grisfyllan har med ölproduktionen att göra.
– Drevet var hundraprocent fritt från alkohol när vi skickade det till Fredriksdal, säger Hans Nelson på Helsingborgs bryggeri.
Trots berusningen är han nöjd med initiativet.
– Det var roligare att ge restprodukterna till en lantbrukare än att slänga dem, säger han och hoppas på ett fortsatt samarbete mellan Helsingborgs bryggeri och Fredriksdals museiträdgårdar.
Framtida ölkorvar
Bosse Dahlgren tror att utfodringen bara är början. Hans idé är att grisarna i hagen ska bli tilltugg till ölen.
– Ölen smakade väldigt bra. Vi får se om smaken sätter sig i fläsket.
– Min idé är tillverka kallrökt ölkorv till jul. Det blir en julölkorv, säger han

Fotnot: Ölen från Helsingborgs bryggeri finns att köpa på pubar och restauranger runt om i Helsingborg och som beställningsvara på Systembolaget. Grisarna träffar du i Stallet på Fredriksdals trädgårdar.

Publicerad 01 June 2011 08:30

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag