HIF-klackens tydliga markering mot förbundet

Supporterföreningens ordförande Niklas Persson: ”Det börjar kännas som en böteshets”

Av
Anders Sjölin

Anders Sjölin

FOTBOLL. Kritiska banderoller mot Svenska Fotbollförbundet och nidramsor mot domaren såväl under match som efter slutsignalen. HIF:s supporterförening Kärnan testar förbundets tålamod.
– Ja, kalla det kampanj om du vill. Vi lär i alla fall inte vara ensamma om det, säger Kärnans ordförande Niklas Persson efter matchen.

”Disciplinnämnden tänk om” och ”Yttrandefriheten är en grundlag” var två av banderollerna som prydde Olympias läktare under matchen mot Gais under måndagskvällen.
Banderollerna samt att nidramsor mot domaren Martin Strömbergsson avslutade klackens repertoar efter slutsignalen var en tydlig vink till förbundet att man inte accepterar de nya hårdare reglerna på läktaren där klubbar verkar bötfällas på löpande band efter fansens sånger inne på de allsvenska läktarna.
– Det börjar kännas som en böteshets. Vi i Kärnan samarbetar väldigt nära med klubben, och det är så det bör vara istället. Svensk fotboll behöver snarare att vi samarbetar än det som pågår nu.

Är det en regelrätt kampanj supporterföreningarna kör?
– Ja, kalla det kampanj om du vill. Vi lär i alla fall inte vara ensamma om det, säger Niklas Persson.
Men ni har uppenbarligen pratat ihop er? Ramsorna mot domaren efter slutsignalen kändes nästan mer som en markering än vanliga nidramsor.
– Ja det kan man väl säga.
Vad är det ni vill få ut med er protest?
– I grunden handlar det om yttrandefriheten. En banderoll som kritiserar Svenska Fotbollförbundet kan inte vara fel och ge klubben böter. Om jag kan stå med samma banderoll mitt på stan utan böter borde jag kunna ha den på Olympia.

Supportrarnas banderoller och ramsor i kvällens match anmäldes efter matchen till disciplinnämnden av dagens matchdelegat. Om det i slutändan resulterar i böter för HIF tycker Niklas Persson är tragiskt.
– Ja, då får det bli så. Vi får väl ta ett snack och se om vi kan få in pengarna någonstans, men det är inget vi pratat om.
Hur ser du på eventuell bötes-dom?
– Det visar i så fall bara att förbundet är på väg mot helt fel håll med alltihopa. Vill dom köra den linjen får de väl göra det, men det slår förmodligen bakut till slut.
Hur menar du då?
– Hur tror du det hade sett ut med ett helt tyst derby till exempel? Och hur skulle det se ut om man tog bort stödet från 37:an och Södra stå, säger Niklas Persson. 

null

Publicerad 13 June 2011 21:55

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag