Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Mästerkocken Andreas Wennborg slipar på sitt varumärke

Nu vill han etablera sitt namn även bortom rampljuset

HELSINGBORG. Deltagandet i Sveriges Mästerkock har gjort Andreas Wennborg känd. Nu passar kocken på att använda celebriteten för att etablera sig innan han glöms bort.
- Jag har haft mina 15 minuter i tv och är inställd på att glömmas bort efter att nästa omgång dragit igång.

Andreas Wennborg var en de mest populära deltagarna i TV 4:s ”Sveriges Mästerkock”. Tills de omtalade sköljda räkorna satte stopp för hans fortsatta väg i programmet.
- Jag visste att den frågan skulle komma. Men jag är så van vid frågan om räkorna så att jag svarar instinktivt, säger han och ler när jag ställer frågan om de sköljda räkorna.
- Jag har analyserat det och kommit fram till att jag inte hade gått vidare ändå. Om jag inte hade sköljt räkorna så hade jag serverat en omelett med räkskal istället, så jag hade ändå åkt ur, fortsätter Andreas Wennborg.
Läser till kock
Han har nyligen blivit antagen till en kockutbildning på Akademi Båstad och jobbar inom utbildningen några dagar i veckan på restaurang Gastro i Helsingborg. Redan efter att de första programmen sändes i våras så tog Andreas Wennborgs, som innan tv-deltagandet var taxichaufför, restaurangkarriär fart. Han fick erbjudanden från restauranger – både oseriösa och seriösa.
- Jag blev erbjuden delägarskap i restauranger, men det kändes som att många bara ville utnyttja mitt namn, säger han.
Ville starta eget
Istället antog han erbjudandet om ett jobb på restaurang Skogsbrynet i Lerberget, där han på kort tid avancerade till kökschef. Men Andreas Wennborg ville något annorlunda. I och med det nyvunna kändisskapet ramlade erbjudandena in, allt från cateringuppdrag till festarrangemang.
- Jag kände att jag ville passa på att vara Sveriges mästerkock. Det var många grejer jag fick tacka nej till för att jag jobbade på restaurangen.
Numera driver han ett eget företag och tar sig an bland annat matlagning vid olika evenemang och catering.
- Precis som några blev gästbartenders efter att ha varit med i tv så har jag blivit gästkock, säger Andreas Wennborg.
Skriver om mat
Just nu är det 100 procent fokus på utbildningen till kock. Men han har även fått ett för honom oväntat uppdrag – som matkrönikör i magasinet ”Inspira”. En tidning som han aldrig trodde att han skulle medverka i.
- Det är ett magasin som har mycket scrapbooking och sådant som känns långt ifrån mig. Jag sade till chefredaktören: ”Vill ni verkligen ha en orakad före detta taxichaufför som skriver i er rosafluffiga tidning?”, säger Andreas Wennborg och ler.
Efter att utbildningen är klar till sommaren nästa år känns framtiden oviss och samtidigt hoppfull, tycker Andreas Wennborg. Antingen vill han utomlands ett tag och jobba eller börja jobba på någon restaurang i Helsingborg. Det övergripande målet är att starta en egen restaurang inom 10-15 år.
- Jag ser bara tillbaka på resan som jag gjort som positiv och ser ljust på framtiden. Jag trodde att det var för sent att byta bana men det är det aldrig, säger han.

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Publicerad 12 September 2011 09:05