Abuseansvarig sätter p för nätbusarna

INTERNET. Avsändarna bakom bluffmejl använder sig av stora händelser för att snärja människor. Senast används Khadaffi i ”Nigeriabrev”, enligt IT-experten Peter Forsman som både på jobb och privat ägnar sig åt att stoppa ”busarna” på nätet.

Tvärtemot vad polisen erfar så är det många som låter sig luras av bluffmejl, enligt honom. Mörkertalet är stort, enligt Peter Forsman som jobbar på organisationen .se där är abuseansvarig och stoppar missbruk på alla .se-domäner och som driver sajten Internetsweden.se där han löpande uppdaterar information om nya bluffmakare på nätet.
- Många som har råkat ut för det har känner en stor skam. Varje dag kommer en miljon nya användare på internet, det finns alltid någon promille som går på bluffarna, säger Peter Forsman.

Khaddafi används för bluff
Senaste så kallade Nigeriabrevet innehöll en referens till Khadaffi.
- Någon utger sig för att ha fått pengar från den libyska regeringen men behöver någon annans konto för att kunna föra över dem, säger Peter Forsman.
Faran med mejl där personer försöker komma åt lösenord är att det kan få mer långtgående konsekvenser än många tänker på. Något som enligt Peter Forsman beror på att för många har använder sig av samma lösenord till flera ställen.
- Många har samma lösenord till både mailen och betaltjänster, säger Peter Forsman. 

Så undviker du att bli lurad

På senare tid har det florerat många mejl där avsändaren utger sig för att komma från kortbolag som Visa och Eurocard och försöker genom så kallad phishing lura in läsarna till en falsk sida. Tips för att kontrollera e-mejlets äkthet är: - Kolla om urlen är den säkrare https - Kolla upp vem som äger den domän som länken i mejlet hänvisar till

Publicerad 28 October 2011 11:13

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag