Med bärbar kortläsare och mjukvara i mobilen kan Hans Nelson på Helsingborgs Bryggeri sälja företagets produkter var som helst. Foto: Peter Löfström

Med bärbar kortläsare och mjukvara i mobilen kan Hans Nelson på Helsingborgs Bryggeri sälja företagets produkter var som helst. Foto: Peter Löfström

Bärbar kortläsare öppnar för mobil marknad

Av
Peter Löfström

NÄRINGSLIV. När Hans Nelson från Helsingborgs Bryggeri möter kunder på bryggeriets gårdsförsäljning har han alltid med sig kassaapparat, kortläsare och bokföring – i innerfickan.
− Kunderna är oerhört nyfikna och tror knappt det är sant, konstaterar Hans Nelson och håller upp kortläsaren ”iZettle” mellan tummen och pekfingret.
Helsingborgs Bryggeri är ett av de företag som har testat beta-versionen av kortläsaren iZettle och iPhone-applikationen med samma namn (båda producerade av företaget iZettle AB i Stockholm). Med mjukvaran i telefonen och den bärbara chipkortläsaren kan bryggeriets kunder på gårdsförsäljningen eller julmarknaden betala en kartong folköl med kort, signera med en namnteckning på telefonens touch-skärm och få kvittot via mejl.
− Den här prylen är grym, säger Hans Nelson, marknadsansvarig på bryggeriet, som har testat kortläsare och app sedan i somras.
När analysföretaget Gartner i höstas presenterade ”tio tekniktrender som alla företag borde utvärdera” gällde många av punkterna framtidens mobiltelefoner. Punkt 1: ”Alla kommer att använda smarta mobiler och surfplattor och företagen måste skaffa sig nya strategier för sina relationer med kunderna…” Kortläsaren iZettle tycks passa väl in i analysföretagets framtidsvision. Men för Hans Nelson handlar det mer om ett praktiskt verktyg än futuristisk teknik:
− Vi slipper kontanthanteringen, allt är bärbart. Och det fungerar!
− Vad har du fått för reaktioner från kunderna?
− Alla är oerhört nyfikna. Många tror knappt att det är sant när jag ber dem skriva sin namnteckning med fingret direkt på mobilen.
Affärsidén innebär att kortläsare och applikation är gratis. Däremot betalar säljaren 1,50 kr plus 2,75% av beloppet per transaktion.
− Ja, det kostar en del, men för oss är det värt det. Framförallt innebär det att vi kan ge bra service till kunderna, säger Hans Nelson.
 

Tekniktrender

Det amerikanska analysföretaget Gartner publicerade nyligen sin prognos över de hetaste tekniktrenderna under 2012. Ett urval: ”Alla kommer att använda smarta mobiler och surfplattor.” ”Framtidens appar kommer att kombineras för mer komplexa uppgifter.” ”The Internet of things, Prylarnas Internet, exploderar…” (Här spås även en snabb utveckling av ”trådlös teknik för betalningar”.) ”Över 70 miljarder appar kommer att laddas ner år 2014.”

Publicerad 16 November 2011 15:36