Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Kabaré som skämtar om julen

Beatrice Järås en av skådespelarna som intar Helsingborgs stadsteater

HELSINGBORG. Om påtvingat umgänge och dignande inköpslistor skämtar Henrik Valentin, Beatrice Järås och Elin J Kortesalmi i kabarén ”Ingen tid för julefrid”.

- Jag läste om en rapport från Svenska stressforskningsinstitutet, det verkar vara en katastrof som är på väg mot oss, säger Henrik Valentin om den annalkande julen.
Under lättsamma former ska de från foajéscenen på stadsteatern driva med julen och vår stressade tillvaro, misslyckade julklappar påtvingade traditioner.
- Julen är tacksam att raljera över, när människor börjar handla julklappar redan i september, säger Henrik Valentin som hämtat material till pjäsen från bland annat sin bok ”Kvalstret i julgranen” som kom för två år sedan.

Kan ni själva hitta någon julefrid?
- Jag stressar inte under julen, den får komma som den kommer, säger Beatrice Järås.
- Ju äldre man blir desto mindre intressant blir det här med julklappar. Men det är kul att skriva rim, det är en av behållningarna, säger Henrik Valentin.
Kabaré är ovanligt i Helsingborg och på stadsteatern. Men mer sådant kan det bli, enligt stadsteaterns vd Max Granström som är positiv till samarbetet med Comedie Compagnie som ligger bakom pjäsen.
- Det lockar en Helsingborgspublik, vi har redan fått sätta in en extra föreställning. Och den här pjäsen är lättsam och en paus från alla de julshower som finns i dessa tider, säger Max Granström.

Missa inte

”Ingen tid för julefrid” spelas den 7, 8, 10, 13 och 15-17 december.

Publicerad 02 December 2011 11:35