Renee Pettersson och Sara Rick är fleråriga citypolare, eller ”cippare” som de kallar sig själva. Nu vill de ha fler aktiva medlemmar i Helsingborg för att aktivitetskalendern ska fyllas på.
Foto: martin Wingren

Renee Pettersson och Sara Rick är fleråriga citypolare, eller ”cippare” som de kallar sig själva. Nu vill de ha fler aktiva medlemmar i Helsingborg för att aktivitetskalendern ska fyllas på. Foto: martin Wingren

Letar nya citypolare

Av
Martin Wingren

Martin Wingren

Nya bekantskaper. De går under snabbformen ”cippare” – eller den längre varianten citypolare. Nu söker de fler helsingborgare som vill hitta nya vänner via nätet. Som komikern Jerry Seinfeld i det klassiska tv-programmet ”Seinfeld” sätter fingret på i ett avsnitt, så är det svårare att träffa nya vänner när man blivit vuxen. Några som vill råda bot på detta är Citypolarna. – Det är ju inte så att man bara kan gå fram till någon längre och fråga: ”ska vi leka”, säger Sara Rick och skrattar. – Försöker man få kontakt med någon på stan så får man ofta höra att de hänger ihop i gäng. Som citypolare kan man träffa människor som man annars aldrig hade träffat. Vi har en varm gemenskap, fortsätter hon.

Fleråriga citypolare

Sara Rick och Renee Pettersson är cippare, som de kallar sig själva, sedan sex respektive fem år. After work, bokträffar och promenader. Det är några av aktiviteterna som arrangeras. Men kalendern i Helsingborg, den vill medlemmarna gärna ska bli mer fullspäckad och söker därför nya medlemmar. – Under vintern brukar det vara färre aktiviteter. Men de kommer igång igen under våren. Vi behöver få in fler medlemmar, fler aktiva, säger Sara Rick. – Det är många registrerade medlemmar, över 700 i Helsingborg. Men det är inte så många som är aktiva längre, en del skriver att de ska komma men sedan dyker de inte upp. De kanske är blyga och vågar inte ta första steget, säger Renee Pettersson.

Ingen dejtingsajt

Många citypolare är nyinflyttade eller kanske har skiljt sig och blivit av med vänner. Sara Rick betonar att citypolarna.se inte är någon dejtingsajt utan det handlar om att hitta nya kompisar. Om det sedan skulle uppstå ljuv musik mellan två cippare, så är det så klart en annan femma. – Det har kommit många cippbebisar under åren, säger hon och skrattar. Renee Pettersson träffade sin pojkvän via citypolarna och tillsammans arrangerar de aktiviteter som turer med motorcykel. – Det är en aktivitet som många kanske inte får chansen till annars, säger hon. Hur är då den ideala citypolaren? – Ärlig, trevlig och social och kan uppföra sig – det handlar om sunt förnuft, säger de båda. – Avboka om du inte tänkt komma till en aktivitet, annars så blir det så dålig stämning, tillägger Sara Rick. Att komma in i gemenskapen är lätt, tycker cipparna. Så den som är blyg behöver inte känna sig avskräckt, tycker de. – Vi börjar ofta prata som om vi känt varandra i flera år, fast att det är första gången vi träffas, säger Sara Rick. Även om det mesta av umgänget sker via aktiviteterna som läggs ut på hemsidan så förekommer det att citypolare som trivs även umgås utanför ”ramverket”. – Då kallas det att svartcippa, säger Sara Rick och skrattar. Citypolarna Grundades 2005, det är gratis att vara med och aktiviteterna läggs upp av medlemmarna själva. Aktiviteterna är till för människor i alla åldrar som inte är ute efter att träffa en partner, utan för att hitta just nya vänner. Läs mer på citypolarna.se

Publicerad 29 January 2013 16:11