Elin J Kortesalmi och Johan Ohlsson medverkar i

Elin J Kortesalmi och Johan Ohlsson medverkar i "Ljus i oktobermörker". Foto: Martin Wingren

Föreställning minns danska judarnas flykt

FLYKT. ?Det har gått 70 år sedan tusentals danska judar flydde över sundet undan nazisternas förföljelse, i oktober år 1943. Detta och hur helsingborgarna tog emot och hjälpte flyktingarna uppmärksammas i en föreställning på Dunkers kulturhus, ”Ljus i oktobermörker”.
– Det var mycket dramatik under den här tiden. Vad som saknas är en berättelse om mottagandet. Jag har själv erfarenheter, mina föräldrar lät en dansk familj bo i vårt sommarhus i Domsten, säger Henrik Valentin som är en av de medverkande till föreställningen som har syfte att beröra, berätta och informera om händelserna.
Under den 6-9 oktober år 1943 anlände nära 1 000 personer varje natt, berättar Henrik Valentin.
– De hade bara vad de stod och gick i och var tvungna att lämna sina hem. och visste inte när de kunde återvända, säger Henrik Valentin.
20 berättelser inryms i föreställningen som varvar berättande och musik. Henrik Valentin Han menar att det är viktigt att upplysa om vad som hände och att många inte känner till händelserna under andra världskriget.
– Det är många som ser minnesstenen vid rådhuset, som danskarna gav som tack till helsingborgarna efter kriget. Men det är inte många som ser den. Många unga vet inte att Danmark var ockuperat, säger Henrik Valentin som menar att flykten uppmärksammas betydligt mer i Danmark än på den svenska sidan.
Missa inte
Ljus i oktobermörker på Dunkers 2-5/10 och 16-19/10. Läs mer på dunkerskulturhus.se

Henrik Valentin. Foto: Martin Wingren

Henrik Valentin. Foto: Martin Wingren

Publicerad 27 September 2013 14:59