Det går raskt framåt för Josefine Jönsson. Bara ett halvår gammal i sporten debuterade hon i landslaget och nu väntar även debuten på senior-VM. ?Foto: Mikael Öhrn

Det går raskt framåt för Josefine Jönsson. Bara ett halvår gammal i sporten debuterade hon i landslaget och nu väntar även debuten på senior-VM. ?Foto: Mikael Öhrn

Flygfärdig drake till VM

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

KANOTSPORT. Skadorna höll henne borta från simningen. När Josefine Jönsson var tillbaka efter rehab övertalades hon att börja paddla drakbåt istället. Med ett färskt SM-guld om halsen väntar nu VM i Polen.

Hon är elitsimmare i grunden och har blivit såväl skånsk mästare som svensk ungdomsmästare, kryddat med SM-silver i lagkapp på stora SM. Men skadorna stoppade henne och när hon var tillbaka igen från rehab, hade hon tappat motivationen. Så på vårkanten förra året blev hon övertalad att börja paddla drakbåt. Ett inte alls så stort steg som det låter.
– Tekniken är rätt lik och styrkan hade jag sen innan, säger Josefine Jönsson, som minst sagt har gjort en raketkarriär inom sporten.

Paddlar för VM-guld

Landslaget var bara ett halvår bort. I debuten blev det ett brons (20-manna mixed, 500 meter) och ett silver (20-manna mixed, 1 000 meter) på UVM i ungerska Szeged. Den 27/8-31/8 är det så dags för nästa debut – senior-VM i polska Poznan.
– Killarna vill givetvis försvara sitt guld (Sverige tog sitt första guld någonsin i drakbåt i tiomanna på distansen 200 meter på UVM förra året, red anm). Sen satsar vi givetvis på medalj igen, säger Josefine Jönsson och fortsätter:
– Förhoppningsvis blir det guld. När vi tävlade mot killarna var vi inte långt efter. De var häpna, men vi är stora, starka tjejer.

Så sakteliga framåt

Att paddla drakbåt må vara stort utomlands – Josefine Jönsson berättar att man till exempel kan leva professionellt på det i Kina, och i USA tävlar man i det på collegenivå. I Sverige har det däremot inte slagit ut lika väl, men det går åtminstone framåt i sakta mak. Den 10/8-15/8 arrangerades de första svenska mästerskapen i drakbåt någonsin i Rocksjön i Jönköping. Totalt deltog nio kubbar, men till de främsta hör KK Eskimå från Karlskrona, som Josefine Jönsson paddlar för (hon bytte från Malmö KK i våras i år).
– Båten kostar en del och klubbarna måste ha pengar att satsa. Idag söker sig de flesta till Stockholm (Örnsbergs KS, red anm), Malmö eller Karlskrona. Det finns andra klubbar, men de har det mer vid sidan om.
Josefine Jönsson och elva av hennes lagkamrater fick åtminstone en ordentlig uppladdning till VM – det blev nämligen dubbelt SM-guld.
– På 200 meter var det tajt. Det var precis vid målsnöret, säger Josefine Jönsson, vars Eskimå förde en tajt batalj med Örnsberg.

Från drakbåt till kajak

Josefine Jönssons framgångar har inte gått obemärkt förbi.
– Nu vill de att jag ska börja paddla kajak också, så i höst blir det en flytt till Stockholm ett halvår för att plugga och träna, säger hon.


Visste du att
...drakbåt paddlas på ett flertal distanser, ända upp till marathon. Man paddlar i antingen tiomanna- eller tjugomannalag och kan göra detta såväl damer och herrar för sig, som mixed.
...en trummare håller i takten och en styrman håller i rodret.
...det finns två internationella förbund – IDBF och ICF – som arrangerar såväl klubblags-VM som landslags-VM.

Publicerad 22 August 2014 06:00