Nya Olympia - En läckerbit som kostar

Av
Evelina Gunnarsson

ARENA. Turerna har varit många kring nya Olympia. I april ansågs arenan för dyr och att andra prioriteringar behövde göras. Förra tisdagen presenterades den senaste versionen av nya Olympia.

Ger kommunstyrelsen och kommunfullmäktige positiva besked i oktober så kan spaden sättas i jorden i november. Då står arenan färdigställd i april 2017.
– Det är en stor investering för Helsingborg och regionen. Det kommer också bli en fantastisk typ av arena för fotboll och även för andra typer av arrangemang, säger Fredrik Hjort från Kärnfastigheter.

Kraftig prisökning

Tidigare har 290 miljoner varit maxbeloppet för arenan, nu fanns det ökade kostnader på 118 miljoner kronor.
– Vi insåg vi till exempel att västra läktaren var komplicerad. Sen har vi lagt till en del kvalitéer som monitorer, storbildsskärmar och biljettsystem. Vi hade inte heller storköksutrustning, det har vi med nu, säger Fredrik Hjort.
Blir det inte positiva besked kommer byggandet att skjutas på framtiden. Måste arenaskisserna göras om kan det ta flera år innan byggstart sker.

Dunkerfinansierat

Nya Olympia ska finansieras med utbetalningar från Dunkerfonden. Jämfört med de tidigare kalkylerna kommer Olympia att vara avbetalad två år senare, alltså år 2027.
För att enkelt kunna anpassa arenan för europaspel ska det monteras konverteringsbara läktare så att både ståplats och sittplats är möjligt.
– Problemet är oftast att det går sönder och man sparkar, men vi har hittat en bra lösning, säger HIF:s styrelseordförande Claes Ohlsson.

Gräset trogen

Underlaget på arenan kommer vara detsamma, gräsmattan kommer att ligga kvar. Dessutom kommer arenan fortsatt att heta Olympia.
– Den kommer att heta Olympia, men det är staden som äger frågan kring namnet på arenan. Det finns tankar på att namnsätta tribunerna, antingen med företagsnamn eller något annat, säger Claes Ohlsson.
På nya Olympia kommer det att finnas en sportbar där supportrarna kan hålla till innan matcherna istället för att de vistas nere i stan.
– Vi vill undvika att fansen från de olika lagen träffas i stan, då slipper man korsningen när de ska gå upp till arenan, säger Fredrik Hjort.
Om inte tidsplanen håller skjuts projektet på framtiden och det kan bli mer än en försening. Konjunktursförändringar kan göra att hela projektet åter måste ner på ritbordet.


Fakta: Nya Olympia
Publikkapacitet: Internationella matcher: 13 500 personer. Allsvenska matcher: Drygt 15 000 personer. Konserter och andra evenemang: 22 000 personer.
Arenan kommer att ha fyra plan.
Arenan kommer att ha 13 kiosker
Det ska finnas tre restauranger
320 toaletter ska byggas för både dam och herr.

Publicerad 01 October 2014 12:00