Foto: Kristina Wicksell

Foto: Kristina Wicksell

Social entreprenör vill dra igång läxhjälp i Helsingborg

HELSINGBORG/NÄRINGSLIV.? När Johan Wendt drog igång Mattecentrum år 2008 gick han i bräschen för så kallat socialt entreprenörskap. Nu sprider han sitt koncept till Helsingborg.
?Det var för sex år sedan Johan Wendt startade den ideella föreningen Mattecentrum och sedan dess har internationella tidningar som amerikanska Forbes och brittiska The Guardian lyft fram Johan Wendt och Mattecentrum som ett bra exempel på socialt entreprenörskap i Skandinavien.
Mattecentrum anordnar kostnadsfri läxhjälp åt barn och ungdomar och i dag är det 170 000 barn i månaden som får hjälp.
– Socialt entreprenörskap går ut på att identifiera ett problem i samhället och lösa det. I stället för ekonomisk framgång mäter man social påverkan. Det var efter att jag startat Mattecentrum som det började pratas om socialt entreprenörskap, innan det visste jag inte vad det var, säger Johan Wendt.
Konceptet finns i drygt 20 städer i landet och nu vill Johan Wendt ta konceptet till Helsingborg, vilket han även talade om när han besökte Näringslivsdagarna i Helsingborg.
– Vi letar för fulla muggar efter volontärer i Helsingborg, personer med högre utbildning inom matematik. Vi hoppas komma igång i slutet av året eller i början av nästa år, säger Johan Wendt.
Verksamheten har även spridit sig utomlands.
– Vi är i gång i Danmark och siktar nu på Norge, därefter Storbritannien, säger Johan Wendt.
Den sociale entreprenören, som även är föreläsare, pr-strateg och författare, har under året dragit igång Kodcentrum med målet att lära 100 000 barn och ungdomar programmering innan år 2016.
KLICKA HÄR: Och bli vän med oss på Facebook, och få våra topphistorier direkt i ditt flöde! Här kan du också tipsa och prata direkt med våra journalister.

Publicerad 09 October 2014 08:39