Lillemor Groth. Foto: Martin Wingren

Lillemor Groth. Foto: Martin Wingren

Företagsledare fann ny inspiration i Nepal

HELSINGBORG.? ”Mina barn pratar om mamma innan Nepal och mamma efter Nepal”. Företagaren och organisationskonsulten Lillemor Groth fick fram nya sidor hos sig själv efter en resa till Nepal som hon nu skriver om i sin bok ”Konsten att tina en frusen själ”.

Lillemor Groth är i taget med att tända några välkomnande ljus i receptionen när jag kommer till kontoret där Grothföretagen har sitt kontor i Helsingborg. Hon ler stort när hon tar emot mig och har under hela intervjun ett skratt nära till hands. En annan situation hade det kanske varit för tre år sedan.
– Då var jag mer sammanbiten och koncis för att verka förtroendeingivande, jag trodde att man måste det. I dag har jag ett större minspel, det hade jag aldrig tillåt mig själv förr på jobbet, säger Lillemor Groth.
Om vi backar bandet tre år så åkte Lillemor tillsammans med en grupp företagare från Sverige till Nepal där hon ägnade sig åt meditation, samtalade om filosofi och fick möta en annan kultur där det handlade mycket om att ge utan att kräva något tillbaka.
–Jag landade i mig själv, i mitt inre, säger hon.

Skrivit en bok
Resan, som hon berättar om i sin nya bok ”Konsten att tina en frusen själ” fick en stor betydelse för sättet hon bedriver sitt företagande på och hennes ledarskap. Från att ha varit någon som pekat med hela handen och menat att det var hennes sätt som var det som gällde berättar hon att hon blivit mer lyhörd gentemot sin personal.
– Mitt ledarskap förr var att få alla att göra som jag tänkt mig. Jag tyckte själv att jag involverade andra och såg inte själv hur jag var. I dag har jag märkt att det är otroligt bättre om jag lyssnar in vad andra säger och får dem att vilja göra något. Det är bättre att hjärnan når hjärtat, det är världens längsta halvmeter, säger Lillemor Groth.
Förändringen blev så tydlig att barnen talar om sin ”mamma innan Nepal och mamma efter Nepal, berättar Lillemor Groth. Hon tycker att det är viktigt med dialog och medmänsklighet även inom företagande. I dag driver hon och maken Grothbolagen där bland andra Swedsecur ingår, med totalt ett 80-tal anställda. Lillemor Groth är i grunden jurist med erfarenhet från domstol och är även organisationskonsult.

Inte bara ja-sägare
I sin egen organisation omger hon sig i dag med andra sorters anställda än vad hon kanske hade haft tidigare.
– I dag vill jag inte bara ha ja-sägare. Konstruktiva kritiker är fantastiska medarbetare. För mig handlar det om att lyssna in utan att ha prestige, säger Lillemor Groth.
Hon tycker att det är viktigt att medmänniskor blir sedda och därmed mår bra. Något som hon tycker att företag generellt kan bli bättre på.
– Om alla mår bra så sprider sig det och medarbetarna känner glädje och stolthet i stället. Det finns bättre sätt än att rusa fram. Företagare tittar ibland för mycket på konkurrenter och glömmer sin egen passion och drivkraft, säger Lillemor Groth och fortsätter:
–Inom näringslivet är många ledare långt ifrån kärnan och medarbetarna. Det har kommit in någon slags arrogans. Den gamla stammen var ute bland medarbetarna. Man behöver inte få rätt som medarbetare men att man blir lyssnad på betyder mycket.

Coachar företagare
Något som Lillemor Groth börjat med efter Nepal är att vara ambassadör för kvinnligt företagande. Hon är ute och föreläser på gymnasieskolor och är businesscoach för bland annat kvinnor från andra länder som vill starta företag. Ett engagemang som tiden i Nepal gav upphov till.
– Tidigare hade jag nog inte tagit mig den tiden, säger Lillemor Groth.
KLICKA HÄR: Och bli vän med oss på Facebook, och få våra topphistorier direkt i ditt flöde! Här kan du också tipsa och prata direkt med våra journalister.

Publicerad 14 October 2014 10:56