Michael Grönhed är Ramlösas Buddha

”Jag har gjort en livsinventering”

HELSINGBORG. Ett flertal karriärsbyten och omskolning, olika situationer som har lett till depression och utbrändhet. Nu är ramlösabon Michael Grönhed på banan, men det ständiga målet – att må bra och hjälpa andra – är en pågående process.
– Man blir aldrig färdig med sig själv, säger friskvårdsterapeuten.

”Jag är 49 år och det är först nu som jag lyssnar på mitt hjärta”. Det är den första raden som hamnar i kollegieblocket när jag träffar Michael Grönhed i hans nyöppnade mottagning som ligger i anslutning till bostaden i Ramlösa. I den nya lokalen finns redskap för både fysiskt och psykiskt välmående. För ett par år sedan skolade Michael Grönhed om sig till friskvårdsterapeut, kostrådgivare och massör. Allt med inriktning på livsstilsförändring – något han själv tvingades göra för fem år sedan. Under tiden som han jobbade i fabrik som CNC-operatör dök den stora frågan allt mer frekvent. ”Ska jag stå här hela mitt liv?”.
– Det är nog en vanlig fråga som dyker upp när man inte trivs. Och det är den situationen, när man hamnar i en situation man inte vet hur man kan ta sig ur, som kan vara den värsta känslan av hopplöshet och leda till depression, säger Michael Grönhed.
Efter 12 år lämnade han jobbet, hade inget att gå till med detsamma, men känslan att han var tvungen att göra något annat var definitiv.
– Jag engagerade mig mycket i jobbet, startade träningstävlingar, ordnade fiskeresor. För mitt och andras trevnad. Men det var inte hållbart längre.

Kurvig karriär

Men Michael Grönheds karriär har varit kurvig sedan han redan som 16-åring klev in på arbetsmarknaden, då på ett postorderföretag. Två år senare startade han sitt första bolag inom städ. Nästa steg blev ett bolag att sälja paraboler och senare utbildning till CNC-operatör. Senaste arbetet var inom larm- och säkerhetsbranschen.
– Jag går alltid in för det jag gör, trots att det inte alltid utmynnar i det jag har tänkt mig. I grund och botten är jag en tävlingsmänniska, säger Michael Grönhed.
Men i backspegeln kan han se perioder av mörker med depression och utmattningssymptom. Han förklarar att hans uppväxt var tuff och att mötet med sig själv, och depression kom redan strax efter 20-årsstrecket.
– Jag hade jobbat på i flera år och var trött på det ständiga stressandet. Därför sålde jag företagen, allt jag ägde och reste runt i Asien i åtta månader. Men direkt när jag landade – med allt jobbigt som jag trodde var lämnat hemma i Sverige – drabbades jag av dödsångest. Hela världen krympte ihop till en liten vindruva tusentals mil hemifrån, berättar Michael Grönhed.

Ljuset är här för Michael Grönhed. Men stundtals har livet utmanat prövningar. “Jag har lärt mig att lyssna inåt”, säger han. Foto: Ida Asplund Ådahl

Ljuset är här för Michael Grönhed. Men stundtals har livet utmanat prövningar. “Jag har lärt mig att lyssna inåt”, säger han. Foto: Ida Asplund Ådahl

Omskolade sig

Sedan dess har olika perioder i livet fortfarande haft inslag av mörker. Han berättar att han legat i vårdnadstvist om sina två barn i över tio år.
– Man kan bli deprimerad för mindre, konstaterar han.
Men ljuset är ändå här. Efter uppsägningen från senaste anställningen tvingades han tänka till, vad ville han bli? Träning hade Michael Grönhed alltid sysslat med, han hade med egna erfarenheter och insikter lärt sig att lyssna inåt och kände att han ville hjälpa andra.
– Jag har nog alltid varit en bra lyssnare. Så jag tänkte, friskvårdsterapeut med kognitiv inriktning. Det skulle passa mig som hand i handske.
Sedan årsskiftet har han sin egen mottagning och utöver det är han även kontaktperson via Socialförvaltningen och två dagar i veckan arrangerar han träningstillfällen i Ramlösa Brunnspark.
– Man mår bra av att hjälpa andra. Och nu, som 49-åring gör jag faktiskt det jag vill göra, och jag kan vara ett stöd för andra, säger han.

Träningen och sund kost är en viktig del för Michael Grönhed som arrangerar två träningspass i Ramlösa Brunnspark varje vecka. Foto: Ida Asplund Ådahl

Träningen och sund kost är en viktig del för Michael Grönhed som arrangerar två träningspass i Ramlösa Brunnspark varje vecka. Foto: Ida Asplund Ådahl

”Fart på lyckohormonerna”

Men han har fortfarande samma mål kvar – att må så bra som möjligt. Träningen har han ökat på även fast taekwondon och styrketräningen har funnits där länge och kosten har han helt lagt om. Han menar att det är självhjälp och en ständigt pågående process.
– Mörkret kommer lättare om man inte tränar. Träning sätter fart på lyckohormonerna och att må bra kräver ständigt engagemang – handlingar och konsekvenser. Det är vad det handlar om, säger han och fortsätter.
Han menar även att han har gjort en livsinventering.
– Vad får mig att må bra? Vad får mig att må mindre bra? Har jag saker som påverkar mig negativt har jag tagit bort det, har jag haft relationer som inte ger något eller suger ur en massa energi har jag brutit det. Jag har aldrig haft så många nära vänner som nu. Att ha massor med kompisar intresserar mig inte, säger han och fortsätter;
– Jag har fått många insikter genom åren och jag ägnar mig gärna åt yoga, meditation och att lyssna inåt. Jag är inte religiös, men jag skulle nog kalla mig andlig. Och jag har insett att man blir aldrig färdig med sig själv.


Personligt

Namn: Michael Grönhed.
Ålder: 49.
Gör: Friskvårdsterapeut, massör och coach i det egna bolaget BodyMind & Beyond Consulting by Michael.
Familj: Sambo och två barn.
Fritidsintresse: Resor och MC-åkning.
Största förebild: Min pappa.
För att stressa av: Meditation efter ett hårt träningspass är oslagbart.

Publicerad 28 October 2014 12:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag