Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

De har gjort infoband till ett varumärke över hela världen

NÄRINGSLIV. ?För tio år sedan bestämde sig Dov Gatmon för att göra ett varumärke av produkten infoband. I dag skeppas banden över hela världen från företaget Infoband i Höganäs.
– Infobanden skulle inte bara vara en giveaway, något som företag hade som reklamgrej, utan jag ville skapa en konsumentprodukt, säger Dov Gatmon.

Patent på bandet
Han är grundare till Infoband i Höganäs som tagit patent på produkten. Infobanden sätts runt barns handleder världen som identifikation om barnet skulle komma bort eller gå vilse. Produktionen sker i Höganäs, där företaget delar lokaler med Dow Gatmons andra företag Mediagården.
– Vi vill inte producera i Kina. Jag tycker att det är bra att finnas i Höganäs, om vi hade flyttat produktionen hade vi tappat en del av vår själ och vårt hjärta, säger Dow Gatmon.
– Och eftersom vår produkt används av barn så är det skönt att ha koll på var produkterna kommer ifrån och vad det är för material som används, säger Anna Berglund som är försäljnings- och marknadsansvarig.
Även om Infoband har patent på produkten så har det inte hindrat kopior att strömma ut från Asien.
– Men vi konkurrerar genom att kunna ha extremt korta leveranstider och med att det är svensktillverkad, vilket gör att vi kan garantera att det inte förekommer barnarbete eller miljögifter. Det är en kvalitetsstämpel, säger Dow Gatmon.

Fler marknader
Från att ha varit en id-produkt för barn från början växer andra marknader för Infoband. Band används på olika event, festivaler och mässor. De tillverkar även band som olika företag sätter sin egen logga på och använder inom sin egen verksamhet. Åkband är en ny möjlig marknad för Höganäsföretaget.
– Vi har kontakt med ett stort nöjesfält om att börja tillverka åkband, säger Anna Berglund.
Även mer moderna infoband håller på att tas fram för mer avancerade funktioner i banden.
– Något som vi håller på att ta fram är RFID, Radio frequency id. Man har ett chip i bandet som man till exempel kan ladda och ha som plånbok eller kanske skriva in exempelvis mått, som hade varit bra på ett nöjesfält för att se om barnet får åka en karusell, säger Dov Gatmon.

Publicerad 18 November 2014 15:03