Fredrik Olsson är en av initiativtagarna till Kulturhuset Rebus.

Fredrik Olsson är en av initiativtagarna till Kulturhuset Rebus.

Kulturhus öppnar på Gåsebäck

Av
Ida Asplund Ådahl

HELSINGBORG. I samma veva som framtiden för Salongen på Söder är oviss växer ett nytt kulturhus fram på Gåsebäck. Det är Helsingborgs kulturförening som ligger bakom den nya scenen med namnet Kulturhuset Rebus.
– Den fria kulturen behövs i Helsingborg, säger Fredrik Olsson, initiativtagare.

Helsingborgs kulturförening var tidigare med i driften av Salongen på Söder. Men föreningen har velat stå på egna ben en längre tid.
– Vissa saker kändes svåra att genomföra på Salongen, som till exempel utställningar eftersom lokalen ofta är uthyrd på dagtid. En utställning kan man inte sätta upp och plocka ner dagligen, säger Fredrik Olsson.

Har letat lokal

Föreningen har varit på jakt efter en lokal i södra delarna av Helsingborg under en längre tid. Men nu har de hittat en. 600-700 kvadratmeter på Verkstadsgatan ska fyllas med fri kultur och i april får de tillgång till lokalen. Den kräver viss upprustning men när den är klar kommer kulturhuset bland annat ge utrymme åt replokaler, konserter och utställningar.
– Egentligen det mesta som kan räknas som fri kultur. Vi vill se vad det finns för intresse och engagemang därute, säger Fredrik Olsson, en av initiativtagarna och som även var med och startade upp Salongen.
Liknande Salongens verksamhet kommer man att låta andra arrangera evenemang, men föreningen kommer även att arrangera egna konserter. Man har även ingått ett samarrangemang med Dunkers kulturhus. Under namnet Knaster kommer elektroniska konserter att arrangeras på Dunkers men även på Kulturhuset Rebus när verksamheten har öppnat portarna.
– Vi ser bara fördelar med att kunna göra samarrangemang. Det sprider även ut händelserna i staden, säger Fredrik Olsson.

Tror på Gåsebäck

Att sedan kulturhuset kommer att hamna på Gåsebäck ser kulturföreningen Helsingborg bara som positivt. De menar att det är en del av staden som är på frammarsch och där det händer mycket.
– Bryggeriet och Oxhallen är bara en del av det intressanta som finns där. Det känns spännande och roligt att det är en del av staden som Helsingborgs stad verkar satsa på. Vi vill vara med på den resan, säger Fredrik Olsson.
Men inledningsvis tror både han och föreningskollegan Joakim Cosmo att de kan få jobba för att få dit publiken.
– Området är ju under uppbyggnad och det tar ju ett tag kanske att få dit folk. Men det kommer att bli ett häftigt område och Gåsebäck känns helt rätt för oss, säger Joakim Cosmo.

Driv genom förening

Kulturhuset Rebus kommer att drivas genom Helsingborgs kulturförenings verksamhetspengar och kostnaderna kommer att bli förhållandevis låga, enligt Fredrik Olsson.
– Eftersom andra aktörer förhoppningsvis kommer att ha evenemang hos oss kommer det inte vara några problem, säger han och fortsätter;
– Det känns viktigt att Helsingborg har utrymme för den fria kulturen. Det vill vi bidra till.

Finns det någon risk att Salongen och er verksamhet kommer att krocka?
– Nej. Vi hoppas verkligen att Salongen lever vidare och vi behövs båda två, säger Fredrik Olsson.

Publicerad 13 February 2015 15:00