Perals of the sound repeterar på Högastenskolan. Körledaren Anna Rosenberg leder den stora barbershop kören. Foto: Stefan Ed

Perals of the sound repeterar på Högastenskolan. Körledaren Anna Rosenberg leder den stora barbershop kören. Foto: Stefan Ed

Helsingborg sjunger för full hals

HELSINGBORG. Har du närt på en dröm att få sjunga med en stor och maffig gospelkör? I kväll bullas det upp för en riktig stor prova-på-körfest i Konserthuset. Det är tre av Helsingborgs mer namnkunniga körer med gospel. barbershop och mer klassiskt snitt på repertoaren.
I samband med World Voice Day i april är det dags för den största gemensamma satsningen på sång i Helsingborg sedan körfestivalen 2004. Bakom initiativet står körledaren Jonas Engström som leder kören One Nation.
– Vi ville göra en bredare satsning för att uppmärksamma körsång som inte bara är roligt utan även hälsosamt och socialt sett väldigt positivt. Genom att bjuda in allmänheten till att prova på hoppas jag att vi kan dela med oss av denna fantastiska upplevelse med att sjunga i en stor kör, säger en entusiastisk Jonas Engström.

Måste jag kunna sjunga för att vara med?
– Såklart underlättar det men det är inget krav. Många sjunger bättre än de tror. Och skulle det vara någon som inte fixar det så märks det inte om du du har uppbackning av en stor kör. Tänk dig en gospelkör på hundra personer. Då gör det inte så mycket om några inte är exakt rätt på tonen, säger Jonas Engstöm.

Tre olika genrer

Körcentrum Syd och Helsingborgs Kulturförvaltning bjuder tillsammans med tre körer från helt olika genrer, klassisk med Konserthuskören, barbershop med Pearls Of The Sound och One Nation som sjunger gospel till en prova-på-kväll.

Lyssna eller sjunga

Först väljer man vilken genre, sedan en timmes träning, därefter avslutas kvällen med konsert. Vill man inte sjunga går det bra att bara sitta och lyssna.
Anna Rosenberg, körledare för Pearls of the sound.
– Det ska bli superspännande att samla tre så bra körer under en och samma kväll. Det har jag aldrig varit med om.
– Jag har varit körledare för Pearls Of The Sounds i 13 år. Vi blev världsmästare för små körer år 2013. Kören har funnits länge. Jag tror det är för att vi sätter upp mål. Att inte stå still gör att vi har kunnat hålla på så länge som de 27 åren vi funnits.
 
 

Världsmästarekör

– Vi är tävlingsinriktade och det är skoj. Man måste gilla att tävla om det ska fungera i vår kör. Vi jobbar mycket med mental träning.
Just nu ligger vi i hårdträning för VM-kval i Las Vegas som är 2016., berättar Anna Rosenberg och fortsätter.
Helsingborg Sjunger är en jättekul grej. Om man vill prova på att sjunga Barbershop med en världsmästarekör som Perals of the sounds är det bara att komma men jag skulle nog rekomenderar att man har en viss vana. Att kunna hålla en stämma och ha viss erfarenhet av körsång är ju bra att ha sedan innan.
– Vi använder mycket teater och ansiktsuttryck när vi sjunger. Det krävs där vi uppträder eftersom det ofta är stora lokaler som kräver stora gäster. Annars syns du inte. Det är mycket smink, ja, det är mycket av allt och framförallt mycket sång, säger Anna Rosenberg.
 
Stefan Ed

Publicerad 15 April 2015 10:00