”Jag är envis”, säger Michael Grönhed. Nu har han lyckats med sitt mål. Att få ett utegym till Ramlösa. Foto: Stefan Ed

”Jag är envis”, säger Michael Grönhed. Nu har han lyckats med sitt mål. Att få ett utegym till Ramlösa. Foto: Stefan Ed

Ramlösa får nytt utegym

MOTION.

Av
Stefan Ed

MOTION. Under ett års tid har Michael Grönhed verkat för hälsa och motion i Ramlösa Brunnsparken. Då föddes idén om att bygga ett utegym i området. Nu ser det ut att bli verklighet.

Det började med att Michael Grönhed, även kallad ”Ramlösas Buddha”, startade facebook-sidan ”vi som vill ha ute gym i Ramlösa”.

Snart började Ramlösaborna hänga på genom att gilla sidan. I dagsläget närmar sig intresset ett hundratal personer som vill ha ett utegym i Ramlösa.
– Vi kräver inga stora insatser eller speciella maskiner man tränar med. Det ska vara ganska enkelt och det ska vara byggt i naturmaterial. Mitt önskemål är att kommunen hjälper till med att bygga en hinderbana, säger han

??Vi stannar till på baksidan av Brunnsparkskolan och befinner oss inne i Ramlösa Brunnspark. Där finns det en liten hinderbana och en lekplats i anslutning till skolan.
 – Här skulle vara bra att anlägga utegymmet. Det är en bra öppen plats som redan använts till olika fysiska aktiviteter, säger Michael Grönhed.

Michael ser gärna olika stationer i trämaterial där det finns möjlighet att träna ben, armar rygg och en hinderbana likt militärens.
– Det är väldigt populärt nu med att träna i hinderbanor. Att överhuvudtaget träna utomhus är inne, säger Michael Grönhed.

På stadsbyggnadsförvaltningen är man positiv.
– Vi har ambitionen att uppföra två utegym varje år och det är aktuellt att bygga ett i Ramlösa i slutet av året eller möjligen i början av 2016. För tillfället färdigställs det nya utegymmet i Jordbodalen. Vi bygger även utegym i Rydebäck och Drottninghög detta året, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Vi går en rask runda i parken. Michael Grönhed driver ett litet företag med inriktning på hälsa och livsstilsförändring. Varje vecka håller han fysikpass för intresserade Ramlösabor.
– Där nere brukar vi samlas, säger han och pekar ner i ravinen i den vackra Brunnsparken.
– Ofta är det barnfamiljer och mest kvinnor som kommer. Det hade varit skoj om också killarna hade visat sig lite mer.

Han pratar om den stressiga livsstil som många mer eller mindre tvingats in i. Att det är fler som tränar men också fler som lever ett ohälsosamt liv.
– Oftast kommer reaktionen när du blivit sjuk och du måste göra något åt din livsstil, konstaterar Michael Grönhed.

Publicerad 02 May 2015 06:00