Efter att ha blivit rånad och nu utsatt för misstänkt blufffaktura är Lilian Zander orolig och uppgiven för samhällets utveckling. Foto: Stefan Ed

Efter att ha blivit rånad och nu utsatt för misstänkt blufffaktura är Lilian Zander orolig och uppgiven för samhällets utveckling. Foto: Stefan Ed

Rånad och utsatt för bedrägeriförsök

”Det händer för mycket skit helt enkelt och som egen företagare är man speciellt utsatt”

Av
Stefan Ed

KRIMINALITET. Först blev hon rånad i sin damsalong. Sedan blev hon utsatt för en misstänkt form av falska fakturor.
– Jag har arbetat hela livet och gjort rätt för mig. Nu känner jag mig bara uppgiven. Känslan av att samhället är på fel väg är påtaglig.

För drygt ett år sedan kom en man och en kvinna in på Lilian Zanders damsalong på Trädgårdsgatan.
– Plötsligt så pressade hon mig mot kassaapparaten och mannen började röra sig i lokalen. Jag blev jätterädd. Jag hade en kund i en av frisörstolarna. Jag slet mig loss och försökte lugna min kund. Allt blev så overkligt. Jag tror rånarna hörde ljud från ovanvåningen för plötsligt var de bara ute ur lokalen. De lyckades inte ta något ur kassan men min plånbok var bort. Efter det gick jag flera månader i samtal hos Brottsofferjouren.

Falsk faktura?

Ett och ett halvt år efter den händelsen får Lilian Zander ett brev från ett företag som erbjuder telefonnummer och adressupplysning till svenska företag och föreningar. Där ombeds hon att kontrollera sitt telefonnummer som står förtryckt i brevet och korrigera om det inte är rätt. Numret stämde inte. Då drog hon sig till minnes att några kunder har ringt men inte kommit fram till henne.
– Brevet såg bra och seriöst ut. Det måste jag rätta till, tänkte jag.
Lilian bestämmer sig för att korrigera numret och skriver under med sitt namn.
– Portot var betalt och det stod ingenting om några avgifter. Det kan jag garantera för då hade jag aldrig skrivit på, säger hon.
Efter cirka en dryg vecka kommer det en faktura på 5 945 kronor. Med fakturan följer den beställning om nummerkorrigering som hon hade skrivit på.

Efterkonstruktion

Men nu finns det ett tillägg enligt Lilian Zander strax under hennes namnunderskrift med texten.
”Jag förstår att denna bekräftelse är en beställning av (företaget i Tallin red. anm.) erbjudande om förtursexponering mot en årskostnad om 5895 kronor (exkl. fakturaavgift red. anm.) och är bindande”
– Jag trodde först att de hade skickat till fel person. Då slog det mig att det hela var säkert ett bedrägeri och en efterkonstruktion. Jag blev bestört men framförallt kände jag mig uppgiven över hur samhället utvecklas mot mer kriminalitet.
Lilian polisanmälde fakturan omgående.
– Polisen sa att jag skulle korsa över summan och bestrida fakturan, samt att skicka tillbaka till avsändaren som har adress Tallin i Estland. Nu är jag orolig för att det kommer krav från Tallin. Allt som jag har råkat ut för har påverkar min syn på hela samhället. Det händer för mycket skit, helt enkelt och som egen företagare är man speciellt utsatt, säger Lilian Zalander.
När tidningen ringer företaget säger man att det vore idiotiskt att riskera 7 års fängelse för en summa på drygt 5000 kronor.
Men ni kanske har skickat ut fler falska fakturor?
– Du får maila dina frågor, säger en person och lägger på luren.

Det berörda företaget finns med på Förenade Bolags Varningslista.
 
stefan.ed@lokaltidningen.se

Publicerad 26 August 2015 08:00