Samlardille växte till eget museum

Av
PER OHLSSON

HELSINGBORG. Lov eller vardag. Gammal eller ung. Nörd eller normalintresserad. Familjen Gutheim frälser alla som har lite leklust och ett uns av barnasinne kvar.
Yngsta dottern, 20-åriga Nathalie Gutheim, fixar James Bond-montrarna. Bilmodeller, pistoler och all sköns agentrekvisita på plats.
– Egentligen är Star Trek-prylar min specialgrej. Det jag snöat in på, berättar hon.
Ska vi ta det från början?
Pappa Allan samlade på westernattiraljer som liten, och byggde fantasivärldar.Mamma Maria fick sin första Barbiedocka som sjuåring, och så var det kört.
När paret långt senare träffades insåg de att musik och leksaker var beröringspunkter. Pusselbitarna föll på plats och ljuva toner uppstod. Cowboys och trådsmala dolls förenades. Klick!
Maria och Allan hade museiprojekt i Stockholm, Malmö och Stockholm igen bakom sig när de hittade en källarlokal på Kullagatan i Helsingborg och öppnade Toy World (toyworldsweden.com) Det är tre år sedan nu.
– Vi saknade ett roligt leksaksmuseum med saker vi själva växt upp med. Det var så allt startade, berättar de.

Föräldrarna Gutheim var samlare, en del skulle nog säga nördiga. De konstaterar att antingen blir barnen frälsta eller förtappade.
Maria och Allan har tre döttrar. Nathalie jobbar i utställningslokalen, mellantjejen Paula är ballongkonstnär och ansiktsmålare med eget företag och storasyster Alexandra arbetar i partybutik.
– Vi har extra öppet under lovet och till påsk blir det Frozenevent med Elsa och Anna live hos oss, berättar Allan Gutheim.


Mer lovvärt vecka 8

Lördag 27 februari bjuder stadsbiblioteket in till Retoyfest klockan 11-14. Ett gratis och miljövänligt återvinningsparty i tiden. Byt, skapa och ge bort leksaker. Ta med de du inte längre leker med och skifta mot roligare. Det finns möjlighet att skänka glädje till barn i asyl- och flyktingboenden, även att ge nytt liv åt trasiga prylar och återvunnet material i leksaksverkstaden.

Måndagens skid- och snowboardutflykt till Hestra är gratis för alla 13- till 19-åringar med Pulshöjarkort.


Helsingborg Fritid intar köppalatset Väla och lockar med mängder av aktiviteter. Dessutom visar olika klubbar upp sig i vimlet.
Stadsbiblioteket erbjuder koda med Coedacademy och nämnda Retoyfest.


Dunkers kulturhus har bland annat workshop och kreativt rum. En del är gratis, en del kostar en slant.


På Fredriksdals friluftsmuseum ges tillfälle att baka knäckebröd och bygga fågelholkar.


För 475 kronor finns möjlighet att gå DJ-kurs.


Sedan är det turneringar, läger och arrangemang på fritidsgårdar och i idrottshallar. Till vissa krävs föranmälning, så det är kanske dags att kolla in schemat.


Helsingborgs hela program för lovlediga finns här:
www.helsingborg.se/startsida/uppleva-och-gora/lov-i-helsingborg.

Publicerad 15 February 2016 11:30