fikar efter jobb. En pratstund i ett kök på Dalhem säger en del om livet. FOTO: PER OHLSSON

fikar efter jobb. En pratstund i ett kök på Dalhem säger en del om livet. FOTO: PER OHLSSON

”Glöm inte alla oss vanliga arbetslösa”

Vardagsrapport från Dalhem

HELSINGBORG. Han har knegat i styckbranschen, kört sopbil och slitit på obekväma arbetstider i restaurangnäringen. Men som så många andra har han hamnat i en ond cirkel på bemanningsföretagens marknad.
Ulf Sjögren på Dalhem ber om en stunds uppmärksamhet. Han har nyss fyllt 55 och jobbat i olika yrken och på olika arbetsplatser sedan han slutade skolan.
– Jag var anställd på KöttcentralenBerga fram till konkursen 2014. Efter det har det inte varit någon ordning, bara inhopp och lite sommarjobb. Nu senast arbetade jag i köket på TT-Line, säger han.

Han reagerar över att det är så mycket fokus på nyanlända i dag. Det var så vi fick kontakt och så visar han ett rubrikcitat ur Lokaltidningens serie Politikertempen för ett par veckor sedan:
”Det är akut att få nyanlända i jobb”
– Men vi är många som har det jobbigt. Glöm inte oss vanliga arbetslösa. I januari sökte jag 18 olika tjänster – bara två arbetsgivare har över huvud taget hört av sig. Det är ofta så, tyvärr börjar man bli van, säger han.
– Det irriterar mig att det mesta går genom bemanningsföretag i dag. Man ska komma med ett häftigt cv och sitta och svara på en massa frågor som känns helt ovidkommande i sammanhanget. Det verkar omöjligt att få träffa en arbetsgivare. Egentligen förstår jag inte upplägget, för det måste rinna iväg en himla massa pengar på grund av omvägen via bemanningsföretagen.

Ulf Sjögren går ibland upp klockan 04.00 och letar lediga tjänster på hemdatorn.
– Kanske är man knäpp, för vem har lagt ut nya jobb så dags? Men som arbetslös drivs man av någon sorts inre stress.
Och framtiden?
– Jag hoppas egentligen på ett fritt utejobb, gärna med trädgårdsskötsel eller liknande. Helsingborgshem har något som heter Eget driv speciellt för arbetslösa. Där kanske något dyker upp. Jag söker i Malmö också. Det går ju att flytta – vi får se.
– Men lägre ingångslöner tror jag inte på. Det blir väl som med den sänkta restaurangmomsen, som gynnade krögarna mer än att ge nya jobb.


Publicerad 09 March 2016 09:00